0

О рязване на разходите за издръжка на министерствата и ведомствата с 1,5 млрд. лв. предвижда новият бюджет за 2023 година, чието изготвяне от Министерството на финансите е на финалната права. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, който представи параметрите пред депутатите от бюджетната комисия. Орязването на парите за ток, вода и т.н., които по думите на Василев са били раздути, е направено на база реално похарченото миналата година и е една от мерките, които ще осигурят вкарването на дефицита в рамките на 3% на начислена и на 2,5% на касова основа.

С този бюджет влизаме в параметрите по Маастрихт (за приемане в еврозоната), изпълним е и има буфери, обясни Василев.

Заплати

В същото време не са пипани разходите за пенсии и заплати. Гарантирано е увеличението на възнагражденията с 10% във ведомствата, където миналата година е нямало повишение. Осигурени са социалните разходи, като увеличението на втората година майчинство, вдигането на студентските стипендии, допълнителните средства за БАН и селскостопанската академия. Гарантирано е, че заплатите на учителите ще са на ниво 125% от средната работна заплата. Осигурени са средства в бюджета на здравната каса, така че медицинските сестри да получават поне 1500 лв. месечно, а лекарите - поне 2000 лв. Увеличени са парите за бедствия от 80 на 130 млн. лв. Към момента използвани са вече 70 милиона.


Друга мярка, с която се пестят 1,851 млрд., е орязване на капиталовите разходи, като ще отпаднат проекти, за които няма още пуснати поръчки.

Приходи

Залага се и увеличение на приходите с 3,526 млрд. лв., основно по линия на ДДС, събирано от НАП и митниците. Набелязани са конкретни мерки, с които да се вдигне събираемостта, каза Василев и поясни, че една от тях е вносът да се осъществява по реални цени.

Заложено е и получаването на втори транш по Плана за възстановяване и развитие, както и събирането на 100% дивидент от държавните предприятия.
За покриване на дефицита ще се теглят заеми, но нивото на дълга като процент от БВП ще остане като миналата година.

Данъчните облекчения по ДДС, като по-ниската ставка за ресторантите, остават до края на годината, както беше вече заложено. Връща се обаче по-високата ставка за природния газ.
Остава прогнозата за ръст на БВП от 1,8%. Очаква се средногодишна инфлация от 7,8%.

МФ планира да внесе бюджета в парламента през първата седмица на юли. Той трябва да се приеме до 31 юли и да влезе в сила от 1 август.