0

А ко сте инвеститор, който иска да си купи платина у нас, ще ударите на камък. Дефицит на ценния метал регистрираха родните предприемачи. Инвестиционни кюлчета от платина няма, показа проучване на „Телеграф“.

Търсене

Банките в момента предлагат инвестиционно злато и сребро. Оферти за платина или изобщо няма, или количествата са изчерпани. В платформите за търговия с ценни метали предложенията за платинени инвестиционни ленти и кюлчета не са налични за продажба. „Търсенето миналата година не беше колкото при златото, но се очертава световен дефицит на платина тази година. Затова и български инвеститори се насочват към този метал, но на практика закупуването му е почти невъзможно“, коментираха експерти. И припомниха, че металът е много по-рядък от златото и заради поскъпването му през последната година го прави по-изгоден актив. Освен това платината е и инвестиционна възможност, и е ключова за индустрията. Заради очаквания световен дефицит български компании, които се занимават с продажба и изкупуване на ценни метали, са добавили отскоро към портфолиото си освен изкупуване на злато и сребро, и на платина. Въпреки това продават останалите благородни метали, но не и платина, само я изкупуват.

Котировки

В момента котировките на платината са 63,023 лв. купува и 63,612 лв. продава. Една от малките възможности да си купите инвестиционна платина е монета с тегло от 15 грама и половина за 1799 лв., а след това може да я продадете обратно за 936 лв. Популярни сред българските инвеститори са платформи за търговия с ценни метали. Идеята е да купувате и да изберете подходящ момент да продавате, като накрая трябва да излезете на печалба. Проблемът е, че няма откъде да купите платина, а ако намерите, сделката ще е неизгодна. Друг вариант са международните платформи за търгове на кюлчета и монети. Цената на платината в едни от тях вчера отбеляза 19-процентен ръст на дневна база за унция. За сравнение при златото ръстът беше 10 процента.