0

Б лизо 30 000 българи се сдобиха с розов сертификат за наличие на антитела само за три дни. Това показват данните на Министерството на здравеопазването, предоставени за „Телеграф“.

Хората, които са преболедували коронавируса, но нямат стар положителен тест за доказателство, могат да се изследват в лаборатория и да получат документ, че са защитени. За целта обаче IgG антителата им трябва да са над 150 baU/ml. COVID паспортът е валиден за срок от три месеца само в рамките на страната. Новият сертификат влезе в сила на 11 ноември, като до 14 ноември системата е генерирала 29 490 удостоверения за наличие на антитела, а в понеделник още 1600. Броят на изследваните обаче е в пъти по-голям, тъй като при много хора антителата просто не са достатъчни за издаване на документ.

„Категорично се наблюдава увеличен интерес. Лаборатории в провинцията, които досега са правили по 5-10 теста на ден, сега правят 200. Проблемът е, че това няма как да стане, защото на много места има затруднения и тестовете не стигат. В момента всеки панически търси и поръчва реактиви, а доставките се бавят. Ето, днес (вчера – бел.ред) трябваше да пристигне доставка, но самолетът с реактивите си е в Лайпциг. Това означава, че част от лабораториите са изправени на нокти, защото когато имаш изключително малко реактиви и доставката се бави, няма какво да направиш“, обясни пред „Телеграф“ д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас – „Цибалаб“. Редът за получаване на сертификат за антитела изисква след взимането на венозна кръв и обработването на пробата резултатът да бъде изпратен по електронен път към Националната здравно-информационна система (НЗИС). От там генерират уникален референтен номер и го изпращат обратно към лабораторията, която на свой ред го дава на изследвания. С този номер той влиза в his.bg. и тегли сертификата си.

По думите на д-р Калъчев обаче има проблем и със системата. „До миналата седмица от „Информационно обслужване“ бяха въвели изискване да се въвеждат резултати само от вторник, т.е. имахме един ден, след като тестът е направен, да го вкараме в системата. Сега го направиха три дни назад, но това също не е достатъчно, защото ако пациентът е жител на Брезник, взета му е кръв в петък, изпратена е в София петък вечерта, но в София в петък вечерта няма реактив и се чака понеделник. Пробите от събота и неделя се работят в понеделник следобед и във вторник се вкарват в системата. Така човекът от Брезник гърми със сертификата, защото системата отказва да приеме неговия резултат на четвъртия ден от изследването“, обяснява д-р Недялко Калъчев. Той е категоричен, че предвид недостига на тестове и забавените доставки на реактиви, ИА трябва да удължи този срок, в противен случай стотици хора ще бъдат ощетени.

Искат лична карта, за да пресекат машинации

След въвеждането на розовия сертификат за антитела, лабораториите са променили вътрешните си правила, за да пресекат машинации. „Колеги докладваха за случай, в който един човек се е явил на две места, като на едното е бил Георги Иванов, а на другото Петър Георгиев, т.е. той се е направил на някой, за да издаде сертификат на чуждо име. Те са разбрали това, защото познават човека и са му отказали да направят изследването. След като разбрахме за случая, ние издадохме вътрешно разпореждане – когато се регистрира пациент, да се иска лична карта. Защото преди това беше по-скоро декларативно. Лицето влиза и казва „Аз съм Иван Иванов“, рецитира ЕГН и те го записват. Сега накарахме колегите да изискват документ за самоличност“, разказва д-р Недялко Калъчев.