0

Б СП все по-често влиза в ролята на вътрешна опозиция в управляващата коалиция, а разногласията в мнозинството се трупат с всеки изминал ден.

БСП все по-често влиза в ролята на вътрешна опозиция в управляващата коалиция, а разногласията в мнозинството се трупат с всеки изминал ден.

Въпреки уверенията, че в коалицията няма напрежение и пробойни, пореден ден продължават противоречията между „Продължаваме промяната“ и БСП. Такива имаше и около бюджета, след това около санкциите за Русия, заради войната в Украйна, около освобождаването на Стефан Янев от поста на военен министър и търсене на негов наследник. Последните дни спор между двете формации се зароди след твърденията на депутата от ПП и бивш директор на Агенцията по горите Александър Дунчев за масови смени и назначения без конкурси в системата на горите, като се слагат кадри на БСП. Така Дунчев помоли шефа на НС Никола Минчев за съдействие, тъй като


вече 1 месец не е получил


нито един документ от земеделското ведомство за кадровите смени. По думите му много директори от ГЕРБ са били сменени, а били "фантастични професионалисти", "безупречни", а сега са на улицата. Отказа да посочи имена, тъй като преди ден направил това и един горски шеф е бил уволнен до края на деня. Става дума за Георги Дончев - директор на Регионалната дирекция по горите - Сливен. Това предизвика ответната реакция на Георги Свиленски от БСП, който се възмути, че в НС се дава думата на хора, които "явно защитават интереси на горската мафия". Изтъкна, че ПП имат зам.-министър и по всяко време могат да искат всички документи. Даде да се разбере, че целта да се искат са спекулации. По думите му два дни сме били свидетели на лъжи, внушения и манипулации от депутат, който използвал НС, за да набеждава министъра и кабинета. Възмути се, че са чули оценка за 12 г. добро управление на ГЕРБ в земеделието. "Защо искате промяната и се кръстите в промяната, като ви харесва как ГЕРБ управлява 12 година. Честито да ви е. Имате го пак", каза Свиленски. Неговият колега социалист Филип Попов на свой ред също атакува Дунчев, като показа скрийншот, на който се вижда как уволненият горски директор е на митинг на ГЕРБ. "Това ли са високите професионалисти? Нещо друго имахме предвид, когато съставихме тази коалиция", каза Попов.

От страна на Дунчев определиха въпроса на БСП като провокативен. Аргументът - горският от Сливен бил "един от отличните студенти в Лесотехническия университет", където депутатът е преподавал.По думите му искат ясни правила, които да се спазват, независими политическата окраска на кадрите - червени, сини, зелени, пембени. По-късно вицепремиерът Асен Василев отказа да влезе за арбитър в спора. Увери, че няма напрежение в коалицията. Въпреки това добави,че мнението на Дунчев е лично негово. Подчерта, че позицията не е от името на ПП. Василев обясни, че ако има нередности, има редица органи, които могат да бъдат задействани. Оказа се обаче, че партиите в коалицията са на различно мнение и заради това дали 8 нидерландски изтребителя F-35 трябва да дойдат у нас, за да пазят небето ни, от 1 април. Те трябва да заместят 4-те испански самолета. От БСП се обявиха против патрула. “Всички институции в България казват, че

 

няма пряка опасност за страната


Нашите министри в кабинета са гласували против тези изтребители да дойдат у нас. Няма нужда от това предвид ситуацията”, заяви депутатът Филип Попов. В кабинета социалистите имат четирима министри - Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Христо Проданов и Иван Иванов. На свой ред Асен Василев заяви, че решението е съвсем нормално. По думите му има реална заплаха за всички страни в Източна Европа, след като се водят военни действия буквално на 30 км от полската граница. От ДБ изтъкнаха, че настояват много отдавана дефицитите в армията да бъдат попълнени от съюзниците в НАТО. От “Възраждане” признаха, че за съжаление България не може да гарантира сама териториалната си цялост и суверенитета си.

Първо пристигат 3 самолета F-35


Охраната на българското небе от нидерландски изтребители е решение, взето преди месеци по линията на Air Policing на НАТО. В тази връзка войната не е единствената причина за допълнително усилване на защитата на въздушното ни пространство. Това коментира на свой ред военният министър Драгомир Заков. Това са предварително планирани действия, които не се решават в последния момент, подчерта той, но призна, че несигурността в Европа също налага разполагането на изтребителите.Първоначално 3 самолета ще пристигнат у нас заедно с 200 военнослужещи във военната база в Граф Игнатиево, които ще ги поддържат и охраняват. Изтребителите ще дойдат с оръжия, но те ще се използват само за самоотбрана. В случай на необходимост от интервенция ще се използват BG изтребители. Той подчерта, че нидерландските F-35 са пето поколение самолети и за първи път ще бъдат разположени в региона.