0

С редно по 360 лева ще изхарчат българите тази година за коледни подаръци за близките си. Това сочат данни от проучване на онлайн търговец. Според него се очаква около една пета от доходите да бъдат изхарчени за подаръци на близките. 27 на сто от планираните средства ще отидат за играчка за детето.

От проучването става ясно, че тази година българите планират да похарчат малко повече, тъй като ще зарадват с подаръци повече хора спрямо миналата година. Освен това предпочитат пазаруване във физическите магазини, а не онлайн, показват още данните.

В пандемията най-често се подаряваха дрехи, козметика и играчки, но тази година повече хора смятат да купят битова техника.

По-скъпите дарове като смартфони, таблети, лаптопи, фотоапарати пък ще бъдат закупени със стоков кредит, а не с банков, коментира Тихомир Тошев от Кредит център, пред „Телеграф“. Той посочи, че няма тенденция хората да търсят заем от банка, за да зарадват близките си за коледните празници. Банкови заеми обаче се търсят за покупка на семейна кола, посочи Тошев и допълни, че има тенденция за повишаване на исканата сума. Ако преди се взимаха кредити в размер между 5 и 10 000 лева за кола втора ръка, то сега размерът набъбва до 15 000 лева, заяви Тошев.

Най-щедри с подаръците са в Бургас. От 300 до 500 лева предвиждат да похарчат бургазлии за от 4 до 7 коледни подаръка. Най-много пари бургаските семейства отделят, за да зарадват децата. Интерактивни играчки като плачещи кукли или подскачащи кученца са сред най-желаните подаръци от най-малките. Една такава играчка струва около 100 лева и повече. Сметката набъбва няколко пъти за семействата с тийнейджъри. За по-големите деца обикновено мечтаният коледен подарък е айфон, таблет или лаптоп. Най-малко пари се отделят за подаръците за възрастни. Средно около 30-50 лева броят бургазлии за половинките си или за родител. За тях се купуват предимно сувенири, козметични продукти или дрехи.

Най-тънко пък минават в Кюстендил, където масово залагат на хендмейд подаръци с благотворителна кауза за предстоящите коледни празници, установи репортерска проверка на „Телеграф“. Малцина са тези, които търсят бижута или по-скъпи подаръци към този момент. „Преди години бижутата бяха най-предпочитани за Коледа. Мъжете влизаха, купуваха един пръстен или гривна и така набързо решаваха с какво да изненадат половинката си. Сега обаче няма никакво търсене. Явно кризата се усеща и в това отношения“, коментира собственик на бижутерски магазин в центъра на Кюстендил.

Далеч по-различно е положението при закупуването на сувенири, изработени за благотворителност. „Аз лично закупих по интернет подаръци за семейството. Една жена със здравословен проблем изработва красиви чаши и картички, това е единствената й алтернатива, за да се издържа. Заложих на това и определено не съжалявам. Да не говорим, че съм похарчила не повече от 50 лв., и то за цялата рода“, коментира 30-годишната Петя.

По-възрастните жени пък са се заели с плетене и по-точно с изработка на терлици. С тях те ще зарадват близките си както в страната, така и в чужбина. „Купих си прежда и съм започнала още от средата на ноември. Вече изпратих за сина и снахата, те са на гурбет. Сега се заемам с плетене за семейството на дъщерята. За тях този подарък е по-ценен от всеки друг“, обяснява 78-годишната Бойка Йорданова.

Половината от жителите на Хасковска област са склонни да дадат между 50 и 100 лева за коледни подаръци, сочат междинните резултати от анкетата на местна електронна медия.

Само една трета са казали, че ще дадат същите пари, както и през миналата 2020 година. А останалите две трети смятат да намалят сериозно разходите за подаръци.

Основните причини за това са по-скъпите цени на тока, горивата и храните. Както и загубата на много работни места по време на пандемията, което води до свиване на доходите и съответно и на разходите.

Щурмуват магазините във Варна въпреки кризата

Броени дни преди Коледа започна голямото празнично пазаруване във Варна. Напук на кризата варненци щурмуват големите вериги магазини и търговските центрове в желанието си да осигурят празничната украса на домовете си и да подредят по най-добър начин трапезата за светлия ден, както и да осигурят подаръци за най-близките си. Въпреки трескавото търсене, кризата си казва тежката дума и всеки претегля покупките според джоба си. Търговците обаче са оптимисти, защото прaзничнoто пaзaрувaнe тaзи гoдинa ce oчeртaвa да постави рeкoрд пo пoхaрчeни пaри, като сметките са за над 100-200 лева на глава. Eднa oт причинитe e, чe тaзгoдишнoтo купувaнe нa пoдaръци зaпoчнa пo-рaнo oтвcякoгa. Най-много се купуват детски играчки, дрехи и обувки, храни и питиета за празничната трапеза. Има обаче и такива, които инвестират в луксозни пътувания и почивки в екзотични дестинации. Според информация от автомобилните представителства край морето по-заможните варненци използват празниците и за да подновят автомобилния си парк, като си правят подарък автомобил или купуват коли за порасналите си деца и съпругите си. Част от традиционните подаръци пък се поръчват по интернет, където цените са сравнително поносими на фона на галопиращата инфлация, коментират още хората от бизнеса.