0

И зкуственият интелект и роботите влизат в учебната програма с новосъздадените профилирани паралелки за прием след седми клас. През следващата учебна година само два нови профила се предлагат за гимназистите, сочи справка на МОН, предоставена за „Телеграф“. 

Първият е „Програмиране на изкуствен интелект“, при който гимназистите ще създават самообучаващи се приложения, които ще помагат на хората в ежедневието.

Вторият пък е „Програмиране на роботи“. Целта на профила е да отговори на нуждите на бизнеса за специалисти, които могат да управляват частично роботизирани или изцяло роботизирани системи за производство и логистика.

За учебната 2022/2023 ще бъдат разкрити 2441 паралелки с 63 702 места. В над 3/5 от гимназистите ще се учат на занаят. 

Столицата

В София са обявени места в 417 паралелки, посочи пред „Телеграф“ шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева. От тях 233 са профилирани, а 184 – професионални.

Новата специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ ще се предлага в две училища – Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „Ломоносов“ и Професионалната гимназията по електротехника и автоматика.

Софийската професионална гимназия и 3-то Средно училище „Марин Дринов“ пък ще предложат за първи път прием по „Фотография“. 51-во СУ „Елисавета Багряна“ вече ще обучава и в „Компютърна анимация“, а 140-о СУ „Иван Богоров“ – по професията „Модерен танц“. Има и профили, които не са нови за областта, но за първи път се предлагат в някои школа.

В Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии „Сътрудник по малък и среден бизнес“, а в ПГ по транспорт „Макгахан“ - „Електрически превозни средства“.

Квоти

4% или около стотина паралелки са с квоти за момичета и момчета. По думите на Кастрева практиката се среща в утвърдилите се във времето гимназии, за да могат да търсят баланс и дават равен шанс между младежи и девойки. Първа английска гимназия повече от 30 години залага на квоти. „Трябва да има балансиран психоклимат в паралелката, което се постига чрез квотния принцип.

Това е и препоръката на психолози и педагогически съветници“, сподели директорката Нели Петрова. 

Подаването на заявления за участие в първи етап на класиране започна във вторник и ще продължи до 7-и (четвъртък). То е изцяло онлайн в платформата на МОН. При затруднения всеки може да потърси помощ в школото, което е завършил кандидат-гимназистът, или в училищата гнезда.