0

- Проф. Рачев, какво време ни очаква по Коледа?

- От събота и неделя настъпва един сух период, който поне засега се очертава да продължи до Стефановден и преди Нова година. Ще има доста малко валежи, но температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Особено преди и на самата Бъдни вечер се очертава доста студено време заради нахлуването на студен въздух от север-североизток. По празниците ни очакват ледени дни. Периодът между 23 и 25-26 декември се очертава много студен, а максималните температури дори през деня няма да превишат нула градуса.

- В какъв диапазон ще бъдат температурите?

- Оказва се, че ще бъде доста студено в Източна България. Очакванията са за студ във Варна и в Бургас. Максималните температури ще бъдат в порядъка на минус 1- минус 2 градуса, а минималните от порядъка на минус 5 – минус 8 градуса. Това е много студено време за морето и е доста необичайно. Докато в София например през този период температурите ще бъдат от минус 6 градуса до минус 10 градуса сутрин, а през деня няма да превишават минус 2 градуса. Тоест в един период най-топло ще бъде в района на Западна България и Горнотракийската низина, където евентуално нахлуващият от север въздух ще е претърпял някаква трансформация и ще бъде с по-висока температура от порядъка на 1-2 градуса. Прогнозата поне засега показва сухо и безвалежно време. Там, където снежната покривка от 5-10 сантиметра се задържи следващите два дни, може да остане и по Коледа, защото ще бъде студено. Слънце ще има, но това е най-ниското слънце през цялата година и то няма да сгрява. Ще бъде доста ветровито, особено в Източна България. Това, от една страна, е много лошо, защото физиологичното усещане за студ се увеличава. От друга гледна точка обаче това ще допринесе за по-чистия въздух, който ще наблюдаваме. Ако трябва да обобщим, ни очаква сухо и доста студено време. Най-неприятното ще бъде да имаме сутрешни мъгли. Аз бях във Велинград - разкошен град, наистина може да бъде спа столица на Балканите, но не достига чистотата на въздуха. Когато хората запалят печките си, а повечето от тях са на иглолистен материал - мирише на борина, но пък е пълно с пушек. Това е несъвместимо с един елитен курорт. Чистотата на въздуха е проблем за всички планински курорти, където отоплението е на дърва и въглища. Хубавото е, че този вятър, който се очертава през тази седмица, ще доведе до по-чист въздух, иначе при тези ниски температури въздухът ще бъде с лошо качество, защото хората ще бъдат по къщите си, искат да им е топло, а дървата и въглищата са основен източник на отопление.

- Ще има ли сняг за Нова година?

- За самата Нова година много трудно може да се направи прогноза, защото тя е точно на ръба на средносрочната прогноза и вече се осланяме на климатичните модели. На 30 декември се очаква нахлуване от северозапад със сравнително слаби снеговалежи, за които има възможност да продължат и на 31 декември. Не може да се каже отсега какво количество валежи ще паднат. Очакванията са да натрупа от 2 до 5 сантиметра максимум, защото въздушната маса е студена и с отрицателни температури и няма как да натрупа съществено количество. Необходими са още няколко дни, за да могат големите климатични модели да налучкат правилната логика на нещата, защото успеваемостта на прогнозите им през последните десет дни е доста слаба. Те не познаха за средиземноморските циклони, които предизвикаха тези сериозни извалявания за няколко дни, а на някои места вече е паднала три пъти месечната норма на валежите.

- Какво се очакваше според техните прогнози?

- До последния момент американският сайт даваше прогноза за снеговалежи и не предвещаваше наводнения, а накрая се реализира най-лошият сценарий на Европейския център по средносрочни прогнози. Практически над Южна България цялото количество валежи беше само и единствено от дъжд. На някои места денонощните валежи бяха над 100 литра на квадратен метър. Това повиши нивото на реките и се стигна до тези наводнения. Лично моето мнение е, че повече от половината от тези наводнения можеха да бъдат избегнати, ако бяхме взели правилното решение по отношение на строителството на мостове и изграждането на инфраструктурата. Всички стари мостове бяха отнесени. В интернет пространството има фантастични снимки на Дяволския мост. Този мост за мен никога няма да падне и ще продължи да си седи точно като Дяволски. Той е уникален и като строеж, и като архитектура. Всички тези кадри на хора, които са си построили кошарите и стопанствата в реката, показват едно недомислие. Не може здрав и прав човек да каже: „За втори път ме заля тази година“. Ами какво търсите точно там? Качвайте се нависоко, няма как бъде другояче. Хубавото е, че нямаше човешки жертви, лошото е, че наводненията станаха посред нощ и продължаваме да не учим уроците си.

- Какво показва дългосрочната прогноза за зимата?

- Декември се очертава да бъде с нормална средна месечна температура и дори малко по-ниска от нормалното. Валежите пък ще бъдат значително над нормата над цяла България. Може би поне 1/3 от България ще бъде с повече от две валежни норми. Януари се очаква да бъде с малко по-високи температури и да бъде по-топъл. Февруари според прогнозите ще бъде с нормални температури. По-малко валежи ще има през януари и февруари. Тази зима ще се окаже значително по-студена от миналата, която беше много топла. Тя ще бъде нормална по отношение на температурите и с валежи в нормата и по-високи от нея, и то главно заради по-дъждовния месец декември.

- Ще се радват ли скиорите на достатъчно сняг по планините?

- Планините ще се радват на ранна дебела снежна покривка. И към този момент тя е над 50-60 сантиметра, а на места надхвърля метър. Ще продължи да превалява сравнително слабо, така че тази снежна покривка ще бъде изключително трайна, защото в планината ще бъде студено. В Боровец се очакват температури по празниците поне от минус 10 - минус 12 градуса през нощта. И през деня градусите ще са отрицателни. На 18 декември ще се открие зимният сезон, а с всеки изминал ден условията за ски ще стават все по-добри и по-добри.

Това е той:

Преподавател в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

Автор е на десетки научни статии и трудове