0

Д а се върнеш за кратко в родния Хасково, за да помогнеш за провеждането на джаз фестивал, но да не си тръгнеш за Лондон. Защото докато носиш тонколона, тежка почти колкото теб самия, ти звъни телефонът и те викат на среща. И там бъдещият премиер на страната Кирил Петков те кани в депутатската листа на новия тогава проект „Продължаваме промяната“. Приемаш след кратък размисъл. Казал си: „Какво пък, изборите минават и се връщам в Лондон. Просто още месец и нещо“.

Горе-долу така стоят нещата за Атанас Атанасов миналата есен. Или поне така е споделил пред близки приятели. Може да има и елемент на градска легенда. Но определено звучи повече като филм, отколкото като груба българска действителност.

Изборите минават, но не заминаваш за Лондон. Вече си депутат. После ставаш министър на културата. Такава роля даже и любимият актьор на Атанасов - великият Ал Пачино, не е играл. Прилича на някой от звездните мигове на любимия му тенисист Федерер, който той мечтае да изиграе някога. Нещо като невъзможен обрат в тениса. Или като джаза, който Атанасов обожава.

Трио

Това трио - кино, тенис и джаз, е животът на младия българин, прекарал години от съзнателния си живот в САЩ, Германия и Англия. Преди да влезе в политиката, почти на шега. И всичко да му се случва като в приказките. Преди случката с клипчето от кабинета, което прати Наско от Хасково и цяла България в… джаза.

За себе си Атанасов твърди, че никога не е търсел лесния път. Преди 12 години той е просто един от отличниците на хасковската езикова гимназия. Известен е като бивш съотборник на двойки на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров. Двамата буквално израстват на хасковските тенис кортове. Но пътищата им се разделят, когато Григор стъпва на аутобана на световния тенис. А Атанас е приет на пълна спортна стипендия в Американския колеж „Уитман“.

Тенисът

Идеята му е и да продължи да се занимава с тенис. „Една част от мен искаше още малко да играе по-професионално тенис, понеже всички наши треньори в Хасково в този момент си заминаха, бащата на Гришо тръгна с него, тогава реших да продължа напред“, разказва за себе си бъдещият министър на културата. Първите му медийни изяви са от 2015 година. Тогава всички са възхитени от прекрасната му идея да възроди сцената на читалището в родното село на баба и дядо Татарево, област Пловдив.

Обожавал тениса, но никога не си е представял, че ще стане професионален състезател или звезда.

„Не знаех точно какво искам да уча, а образователната система в Щатите ти дава възможността да тренираш и първите 2 години. Не е задължително да обявяваш специалност, а можеш да пробваш различни неща. И чак тогава да решиш как точно да се профилираш“, разкрива за себе си Атанасов тогава.

Актьорско майсторство

Но още първия семестър в колежа „Уитман“ в САЩ, когато е на 21 години, записва актьорско майсторство. При това в класа на Кристофър Петит.

Междувременно животът му никак не е лесен. Тенисът му помага да оцелее. След като завършва, отива да живее в Холивуд. Там се прехранва, като дава уроци по тенис на деца на знаменитости. Първите стъпки в тениса с него прави дъщерята на известната холивудска актриса Мариса Томей.

Парите от уроците обаче не достигат. Българинът от Хасково работи на няколко места, за да се издържа, преследвайки мечтата си. Включително и като пицар.

Става и доброволец във Фестивала на Американския филмов институт и там се запознава лично със звезди като Ал Пачино, Майкъл Кийтън и Едуард Нортън.

Следва работа в Германия, после отива в Англия. Драматичната за България 2021 година започва за него в Лондон. Но завършва в министерския кабинет от… онова клипче.

През октомври Атанасов идва сам в ОИК-Хасково да регистрира кандидат-депутатската листа на промяната. На въпроса на журналистите защо е сам отговаря с усмивка: “Защото другите са на работа. Аз съм в отпуск, защото живея в Лондон. И така, и така съм най-свободен в момента“.

Мечта

Новото му амплоа на министър със сигурност ще отложи голямата му мечта. Да изиграе Роджър Федерер в биографичен филм, който и да режисира.

Е, засега продуцира клипа от кабинета. Не като Холивуд, но безспорно се прочу.

Атанасов е единственият български политик, който някога е имитиран от бившия премиер Бойко Борисов. „Щастлииив петък…“, каза лидерът на ГЕРБ миналата събота. При това не някъде другаде. А на сцената в претъпканата зала на драматичния театър в Хасково. Родна сцена на пряко подчинение. Знаково.

Политика

А преди да влезе в политиката, медийният образ на Атанасов е приказен. Младият усмихнат мъж успя да събере 15 хил. долара за ремонт на селско читалище. През 2015-а година Атанас Атанасов се захваща да ремонтира руините в родното село на баба си и дядо си Татарево. Заснема клип, който се разпространява в социалните мрежи в САЩ. Успява да събере 15 хил. долара за каузата, а местната власт е убедена да отпусне пари за ремонт на покрива - около 10 хил. лева. Освен пари обаче за ремонта трябват и хора. Приятели на Атанасов идват от цяла Европа, а някои дори пресичат океана от Северна Америка. Сега читалището е съживено. Изнесени са няколко представления, а в залата има и прожекционен апарат за кино.

Хор „Лира“ като фабрика за таланти

Ореолът на Атанасов се допълва и с участието в хасковския хор „Лира“, който се прочу като истинска фабрика за министри и депутати. Дългогодишен диригент на хора е родената в Тополовград Стефка Тъканова.

„Асен Василев имаше невероятен музикален талант и интелект. Той е сред тримата ми най-добри възпитаници за всички години, а аз съм преподавала на близо 1000 деца в България и Либия“, казва Тъканова. Атанас Атанасов е запомнила с невероятната му любов към изкуствата, а Делян Добрев - със старанието.

„Делян Добрев не пя последната година, искаше да се подготви добре за матурите и кандидатстването. Атанас Атанасов пък пропусна първата година. Дойде в хора на следващата, вероятно защото приятелите му Данчо и Лозко, с които бяха неразделни, бяха в хора“, спомня си с усмивка Стефка Тъканова.

Освен че е бил изключителен талант в хора, Асен Василев се е учел да свири на пиано на същия инструмент, който и сега е в хола на г-жа Тъканова.

„С Асен съм контактувала най-много. Никога няма да забравя как хорът му изпя „Радостта е в моето сърце“, когато го приеха в Харвард. И се сближихме много - и заради уроците по пиано, и заради факта, че той не загуби връзка с мен и другите хористи и след като отиде в Америка. Винаги когато се връщаше в България, идваше при нас на летните ни лагери. Атанас Атанасов се връщаше рядко. Но това, което направи за читалището в Татарево, е просто невероятно“, разказва музикалната педагожка.