0

М орето ни е пълно със сафрид и рибарите се радват на добър улов. Това потвърди пред „Телеграф“ доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Той обаче изтъкна, че процесите са динамични и година с година не си приличат. Така например есента на миналата година във водите не е имало дори цаца. Това са установили учените при поредното изследване на биоразнообразието в Черно море. Междувременно заради повишаването на температурите размножаването при някои риби се измества.

„Януари и февруари например температурата на водата беше 8 градуса. Зимите са меки и топли, а през март беше по-студено. Това обърква животните и те съзряват по-рано. Затова, да речем, попчето и калканът се размножават по-рано и това е тенденция през последните години“, обясни доц. Райков. Той уточни, че масовите миграции на видовете започват чак есента.
Вече се подготвят и корабите за новата експедиция на учените, в която ще проследят разнообразието на видовете в Черно море. Резултатите ще станат ясни в края на юли. 

Пред изчезване

По време на предишното изследване от преди година стана ясно, че някои видове риби в Черно море са пред изчезване, защото броят им драстично е намалял. Такива са акулата и есетрата, а запасите им вече са критични. Според учените причините за това са комплексни - намаляването на биоразнообразието, както и големият улов. Реална статистика обаче няма и експертите не могат да дадат отговор на въпроса с колко е спадът. В същото време се оказва, че само у нас се лови целево акула.

„Имаме данни само от нашия риболов, колегите от другите държави не съобщават такива и няма как да направим сравнение. Като взема предвид 2006-2007 година спрямо сега, има драстично намаляване. Преди имаше акули почти във всеки трал, а сега почти няма. По това може да се съди. Иначе целенасочено изследване няма“, обясни доц. Виолин Райков. Друг фактор за намаляване на акулата е и ниската соленост на водата в Черно море. 

Улов

Причината за изчезването на есетрата пък е прекомерният улов заради черния хайвер. „Една част от живота си есетрата прекарва в Дунав, а друга - във водите на Черно море, за да се хранят. Няма точни данни, но е намаляла драстично. Калканът също намалява“, каза Райков.