0

П рикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за инвалидност заради бюрократични спънки, съобщи NOVA.

Преди няколко месеца близките на Петра Пелтекова, която е претърпяла мозъчен инсулт, подали документи към Експертната лекарска комисия в Смолян, за да ѝ бъде осигурен асистент. Близките ѝ трябвало да осигурят нужните документи.

На 3 март дъщерите на Петра Пелтекова са събудени с новината, че майка им е получила инсулт. „Лекарите казаха: Съжаляваме много, инсултът е тежък, търсете някой да я гледа на легло”, спомня си Люба Пелтекова. Калина Сивакова, другата дъщеря на Петра, казва, че майка им не може да стои седнала сама. Хранят я, преобличат я, защото не може да се обслужва.

Близките подали документи към ТЕЛК Смолян, за да може жената да бъде освидетелствана за 100% инвалидност. Три месеца по-късно имали дата за явяване пред Комисията. „Влязох вътре, на масата стоеше един лекар и единственото нещо, което попита, беше „Петра, ти работиш ли?”. Това ме шокира, защото те явно не са гледали никакви документи. Петра кара 83-та година, с мозъчен инсулт. Аз го погледнах озадачено, казах му „Аз работя”, а той отговори „Не ме интересува” и напусна стаята”, споделя Люба.

На негово място дошла председателката на ТЕЛК Смолян. Д-р Ирикева погледнала само документа от наблюдаващия невролог, обясняват близките. Именно той се оказва причина да бъдат върнати. Тя го погледнала и казала, че той е амбулаторен. Можело да означава, че Петра може и да ходи.

„Тук сме говорили с лекаря, става въпрос за грешка. Той дойде вкъщи, направи прегледа, но е погледнат единствено този документ. Ние имаме служебна бележка от личния лекар, епикризи от болниците, където е посочено състоянието ѝ - че тя физически не може да се яви пред Комисията. Защо сме чакали ние 3 месеца, като те не са гледали документите?!”, попита внучката на жената, претърпяла инсулт.

Опитите ни да получим обяснение от ТЕЛК Смолян останаха без резултат. Заявиха, че могат да ни отговорят писмено, но връзката прекъсна, преди да уточним към кого да отправим питането си, разказва NOVA.

Според юристи грешката, която е допуснал наблюдаващият невролог, е препъни-камък, който не може да бъде заобиколен. Съществен проблем обаче се оказва липсващата у нас наредба за съставяне на медицинска документация. „Възможно е хора да бъдат лишени от правата си, просто защото някой не знае как се пише медицинска документация”, казва адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Близките на Петра Пелтекова очакват през септември да се явят отново пред Комисията. Междувременно очакват да бъде разгледана и жалбата им до НЕЛК.