0

С блъсък на високо атмосферно налягане, идващо на север от България, с ниско откъм Гърция, атмосферна циркулация, топла морска вода и специфичен релеф доведоха до екстремните валежи в Югоизточна България вчера. Така обясни пред „Телеграф“ катастрофалната ситуация с пороите в най-южното ни Черноморие климатологът Георги Рачев вчера. Ситуацията не е прецедент, силни валежи се случват в района на всеки 3-4 години, но от такъв мащаб на половин век, изтъкна той. Валежите не са резултат от климатичните промени, но статистическият материал доказва, че броят на дните с екстремни извалявания от над 100 л на кв. м се увеличава през последните 40 години, предимно през летните месеци и септември, посочи той.
Георги Рачев обърна внимание, че сухите дерета в пострадалите населени места все още не са свързани с канали към морето, за да се оттичат пороите. Но ние вместо да строим канали, строим „легла“, коментира той.   

Рибари

Поведението на рибарите в нощта на апокалипсиса, когато те не излизат в морето след справка с картата на циклоните, подсказва, че поройните дъждове и бури са познати за района. Христо Христов, синоптик по опасни явления към  

Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ), също бе категоричен, че водният ад на юг не е резултат от климатични промени. Подобни дъждове е имало във времето, но поради липса на сегашните мобилни комуникации не са ставали обществено достояние. Той обясни, че от две седмици колегите му са предупреждавали за силни валежи.

Синоптикът обясни пороите в Царево с циклон, който се е зародил във високата атмосфера на север от България и е започнал да се премества на юг през нашата страна.

Миналата нощ центърът е бил над Егейско море, а пострадалите селища са се оказали в неговата североизточна периферия. Вятърът от север е бил причина за засмукване на влага от Черно море, а тя е формирала облаци и последващите извалявания.

 Рекорд

Според анализите на експертите на база данни от предишни години се очаква количеството на валежите в Кости да достигне или подобри рекорда от 21 август 1951 г., когато за денонощие са паднали 342 л. на кв. м в Св. св. Константин и Елена. Вчера до редакционното приключване на броя в Кости бяха отчетени 311 л на кв. м, но продължи да вали.

Статистиката от НИМХ показва, че силните валежи не са необичайни за района. През септември през 1940 г. за 24 ч. в Малко Търново са паднали  207 л на кв. м, а в Граматиково  211,5 л на кв. м същата година.  В Кости през 2014 г. са отчетени 133 л през септември. В същото село през 1975 г. са измерени 215 л на кв. м, в Резово през септември  217 л на кв. м 1977 г. През 2006 г. в Малко Търново са отчетени за 24 ч. 301 л. на кв. м, а през 2014 г. 245 л на кв. м.