0

П арламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс (ИК). Така повторно бе приет Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

 

Законът беше подкрепен от 125 депутати, 101 бяха "против, без "въздържал се".

"За" закона бяха ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България".

Против бяха от "Продължаваме Промяната", "Възраждане" , "Демократична България", "Български възход" и нечленуващият в група Явор Божанков, предава БТА.

Така остана възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина. Гласуването ще е зад паравани, а не в "тъмни стаички".

Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии, заедно с хартиените бюлетините, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията.

ЦИК, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес.

Всяка от партиите и коалициите ще могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. Достъпът не се предоставя 10 дни преди изборния ден.

В хода на дебата Калина Константинова от "Продължаваме Промяната" (ПП) припомни, че печатницата на БНБ е дала становище, според което няма време да се напечатат машинни бюлетини през следващите 8 месеца, а от ЦИК са отказали обяснение дали има достатъчно време да се напечатат тези нови бюлетини. Най-важният проблем, по думите на колегата ѝ Асен Василев, е ,че в България има феодални мрежи и зависимости, които определят вота и именно хартиената бюлетина опорочава избора.

"Демократична България" ще формира искане за противоконституционност на промените в Изборния кодекс и ще търси подкрепа, обяви Атанас Славов. Надежда Йорданова, също от ДБ, посочи, че ветото на президента е изцяло в интерес на българското общество. С това, което 48-то НС направи, взриви доверието в изборния процес, защото прие промени, които влошат условията за прозрачен, честен изборен процес, същевременно го направи с аргументи, които бяха фактически неверни, обясни тя. ГЕРБ, БСП ДПС на практика зачеркнаха машинното гласуване и отмениха експерименталното дистанционно гласуване без мотиви, изтъкна тя. Връщаме силата на гумичката и молива, допълни Йорданова.

Александър Николов от "Български възход" (БВ) декларира подкрепа на парламентарната група за ветото на президента, определяйки го като мотивирано и основателно по същество. Той даде висока оценка на юридическия екип на държавния глава по отношение на анализа, правните и фактически мотиви, на които са стъпили при изготвянето му. Ветото на президента изцяло разбива основната теза, че с промените в ИК се дава право на избор - промените са единствено по отношение начина и технологията на гласуването; посочи представителят на БВ.

Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) подчерта, че промяната на носителя на вота не е нарушение и не лишава избирателите от избор. На нас от ГЕРБ-СДС ни трябва по-широка подкрепа за евентуално управление, а тя идва, когато гласуват поне над 50 процента, за да говорим, че имаме легитимност, обясни той. Според него машинният вот не е дал възможност на много хора да отидат до урните по различни причини, особено в големите секции. Считаме, че нямаме право да поставяме други ограничения, освен поставените в Конституцията за пълнолетие, добави депутатът. ГЕРБ-СДС имат дълбоки съмнения в софтуера на машините, с които се гласува в момента. Нормите ,които сме въвели, са ясни и точни, категоричен е Балачев.

Кажете си истината че с "Месито от Банкя" искате да манипулирате местните избори и да вкарате парламента в този цирк, поиска от Балачев Асен Василев, съпредседател на ПП. Не разбрах защо машинният протокол да не бъде част от документацията в края на деня, защо ви е страх от контролата, която машината може да произведе, коментира преди това съпредседателят на ПП Кирил Петков. ПП възнамеряват да внесат отново промени в ИК.

Кристиан Вигенин, "БСП за България", посочи, че парламентарната му група с известно учудване е приела аргументите на президента, с които той атакува точно тези елементи, които от левицата считат, че подобряват изборния процес, изборното законодателство. Тези аргументи са лесно оборими, очевидно екипът на държавния глава този път се е затруднил да мотивира ветото по политически причини, посочи депутатът. БСП няма да се съобрази с тези аргументи и ще потвърди закона такъв, какъвто е приет, обяви Вигенин. В бъдеще, според него, целта трябва да е усъвършенстване на изборното законодателство. И даде пример, че е останал нерешен проблемът с избирателните списъци.

Не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промените в изборното законодателство, заяви Явор Божанков, нечленуващ в парламентарна група.

Цвета Рангелова от "Възраждане" изтъкна, че това е най-важният закон, защото само с ясни и честни правила, по които могат да бъдат произведени избори, присъствието в тази зала ще бъде легитимно,. Призовавам да подкрепите ветото на президента, тъй като считаме, че действително ИК се нуждае от още едно преосмисляне, завърши тя