0

Н аселението на България се топи. Всяка година оставаме с над 50 000 души по-малко. Това се равнява на голям град с размерите на областен център.

Притеснителните данни за демографската криза бяха обявени на дискусионен форум, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи. Според социолога от агенция АФИС Юрий Асланов „през 2001 година във всяко шесто българско домакинство е имало най-малко един член от домакинството, който или трайно е напуснал страната, или в близко време възнамерява да го стори. Към тази година това засяга всяко българско домакинство“.

Проучване на агенцията сочи, че според 60 процента от анкетираните нещата в България се развиват в грешна посока, а над 53 на сто изпитват недоверие в институциите.

Четири процента от децата в България не тръгват на училище, 7 на сто не завършват начално образование, а 500 000 души са изключени от здравната система, защото нямат здравноосигурителни права, обяви още Асланов по време на форума.

Радикализация

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова да не се позволява провокирана от демографската криза радикализация с думите: „Много се надявам, че следващите месеци България няма да бъде арена на протести, и то протести от недоимък, протести от бедност, протести от това, че хората не могат да вържат двата края, протести от това, че България ще се окаже блокирала не само в политическо, но и във всяко друго отношение. Най вече управленско“.

„Докато партиите калкулират коя как да отстъпи, коя какво ще загуби, ако влезе в коалиция с друга с оглед на предстоящите местни избори, колко кметски мандата ще струва това, как да се направи правителство с първия мандат, така че вторите да ги подкрепят, а пък вторите искат правителство, без да ги подкрепят първите, хората губят надежда, че България може да бъде привлекателно място за живеене", каза още вицепрезидентът.

*Цвета Дилова