0

В ремето на Гергьовден ще бъде предимно слънчево.

След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, а максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 23°.

В планините също ще бъде предимно слънчево, като след обяд над масивите в Западна България ще превали и прегърми. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде около 16°, на 2000 m - около 8°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 15°-19°, а температурата на морската вода е 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В следващите 2 седмици времето ще продължи да следва обичайния си пролетен ритъм с валежи, все по-често с гръмотевични процеси и температури, които още преди 20 май ще ни напомнят, че лятото е близо, съобщи NOVA.

От вторник нататък започва нов гръмотевичен период с висок риск от градушки. През деня кратки валежи ще има в западните райони, докато в Централна и Източна България ще остане слънчево. Температурите ще достигнат до 28 градуса в Северна България.

В сряда гръмотевична облачност ще се образува на много места в страната. В четвъртък и петък валежите ще продължат, като за трите дни в отделни точки на Западна и Централна България ще се акумулират валежи до 60-70 литра на квадратен метър.

Преовлажняването на земята е предпоставка за повишаване на речните нива, а в планинските райони - за активиране на свлачищни процеси.

Ще се понижат и дневните температури – най-прохладно ще е четвъртък-петък с преобладаващи температури между 13 и 18 градуса.

През почивните дни времето ще се успокои – валежите ще са на малко места, а температурите ще тръгнат нагоре.

В дните преди средата на месеца времето ще остане неустойчиво с локални гръмотевични валежи. От 15 май нататък първоначалните прогнози сочат по-стабилен слънчев период с по-малко смущения, който ще обхване дните поне до 20 май. Има изгледи тогава да се реализират и най-високите майски температури – до около 35 градуса. При такъв сценарий обаче всяко смущение ще създава висок риск от мощни гръмотевични бури с градушка.