0

О пасно мъртво вълнение дебне туристите по цялото ни Черноморие. Подводните течения се появяват в края на юли и началото на август, а в разгара на сезона стават особено силни и коварни.

"Така наречения сулоган в началото на лятото се появява епизодично и е относително слаб, като се появява в различни дни на различни места за кратко. Доста по-силно става мъртвото вълнение след Преображение. От този ден насетне до края на сезона къпането в морето, особено в неохраняеми зони е като игра на руска рулетка. А в момента от няколко дни е просто страшно. Мъртвакът тегли като вакуум навътре по дъното и завлича като във водовъртеж", обясняват от водно-спасителната служба в Слънчев бряг.

Морските стражи предупреждават, че мъртвакът ще остане до края на сезона и при къпане в морето туристите трябва да бъдат особено внимателни. Те съветват още да не се влиза на повече от метър дълбочина, когато флагът е червен. Статистиката сочи, че август е най-черния месец с най-много фатални инциденти. Почти няма ден, в който спасителите да не вадят поне по един давещ се.

"Не се съобразяват с флага, не спазват забраните за влизане във водата и така стават инцидентите. От Илинден насам морето вече става много опасно. Като влезеш до кръста и мъртвака почва да те дърпа отдолу. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. "Няма отърване", предупреждават спасители.  

Подводните течения са изключително коварни, защото не се забелязват на повърхността. Те се появяват близо до морското дъно, засмукват като вакуум и започват да дърпат силно навътре и надолу към дъното. Освен това издълбават и опасни дънни ями. Заради теченията, местоположението им се променя всеки ден, а понякога и с часове. Дори и опитни плувци не могат да се справят със смъртоносната хватка на мъртвото вълнение. Най-опасните подводни течения се появяват всеки сезон в началото на август, когато задухат първите хладни ветрове. С това е свързано и поверието, че на Илинден морето взема жертви.

Опасността обаче не преминава само с Илинден, а остава до края на август. Затова и летовниците трябва да са особено внимателни и да не пренебрегват червения флаг, който забранява къпането. Спасители предупреждават, че двете последни седмици на август са най-опасните. "Подводно "засмукване" има през цялата година, но августовските течения са особено силни и коварни. Мъртвото вълнение, наричано още "сулоган" се появява след кратки бури. Когато вятъра утихне, морето се успокоява, но само на пръв поглед. Под привидно гладката като огледало морска повърхност има невидими и остатъчни мощни вълни, които "засмукват" като вакуум едновременно навътре и надолу към дъното. Всяка година жертви на мъртвака стават десетки туристи. 

"Почиващите трябва да спазват стриктно правилата за къпане в морето и когато има вдигнат червен флаг да не влизат изобщо във водата. Това е същото да преминеш по платното на червен светофар. Рискът да загинеш е огромен", предупреждават спасителите. По южното Черноморие има десет плажни ивици, които са изключително опасни, сочи черната статистика. 

Най-опасните ивици са Северната в Обзор, тази на Иракли и северния плаж в Слънчев бряг. Морето в тези зони прави силни подводни течения и опасни вълни. Много коварна е водата също край Северния плаж в Поморие, на Харманите в Созопол, Лозенец, Ахтопол, Нестинарка - Царево, Синеморец - Бутамята и Липите, където през август също има подводни течения и силни вълнения. 

Спасители съветват туристите ако попаднат в мъртво вълнение да запазят самообладание и да не се опитват да плуват пряко към брега, а успоредно на него и по диагонал.