0

Б ългарската православна църква ще закупи храма в Щутгарт, който използва в момента, за да бъде нейна собственост. Предстоят финални преговори по сделката, като цената е 642 000 евро. Това каза за „Телеграф“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. 

Той уточни, че цената е символична, защото реално сградата струва милиони, тъй като е голяма. Тя включва 1 декар двор, две жилища за свещеника, канцеларии и зала за събирания.
„Там има 10 000 българи, става дума за голяма църковна община, а храмът е прекрасен. Затова искаме да го запазим. Въпреки че ни го предоставят на ниска цена, не можем да се справим сами и затова помолихме за помощ от държавата. Вече внесохме писмо до Министерския съвет и очакваме решение, а нямаме много време“, обясни митрополит Антоний.


Църквата ни има само пет самостоятелни храма в Европа - те са в Берлин, Хага, Будапеща, Виена и Хамбург. Останалите, които епархията ползва, са взети със символичен наем с договор за поддържане.

„Благодарни сме на католическата църква, тъй като за момента за нас е опция да отслужваме православните богослужения в тези храмове и да събираме нашите сънародници“, каза още Негово Високопреосвещенство.

Тържества

Тази година се навършват и 10 години от неговото митрополско служене. Юбилеят ще бъде отбелязан в последната седмица на октомври с тържества в Берлин. За събитието са поканени представителите на Светия синод, държавни лица и гости от другите поместни православни църкви. Тогава ще бъдат отслужени богослужения и съборна света литургия.
„Ще има братско общуване, което за нас е много важно. 10 години от дистанцията на вечността са нищо, но пък от дистанцията на времето тук и сега, човек може да си направи равносметка какво е постигнал и какво още трябва да постигне. Има още много какво да се направи, но бих казал, че създадохме добра финансова и административна дисциплина в българските православни църковни общности“, коментира митрополит Антоний.

Свещеници

Той изтъкна, че през това време са ръкоположени и много млади свещеници, но това все още не е достатъчно. „Стремежът ни е за в бъдеще да имаме все повече самостоятелни храмове, които са наша собственост, и да ни предоставят свободата и комфорта да провеждаме своите богослужения зад граница“, добави Негово Високопреосвещенство.