0

П рез 30-те години на XX век нейният дядо е бил приет за тенор в Софийската опера от комисия с председател Христина Морфова, но не получил благословията на семейството си и станал адвокат. Близо половин век по-късно тя е приета в специалност „пиано“ в музикалното училище в Стара Загора, което носи името на голямата оперна прима. Това е Божи знак, каза проф. д-р Мадлен Бъчварова, университетски преподавател в САЩ. На 20 юли тя е избрана за член на управителния съвет на Асоциацията на американските диригенти и е първата българка, достигнала до този престижен пост, пише БТА. 

В САЩ студентите й я наричат д-р Би, защото не могат да изговорят Бъчварова, а тя ги учи да вярват и да се борят за мечтите си. Тя е педагог, приятел и по-добре от всеки психолог може да открие доброто у хората. Каузата й е да популяризира музикалните традиции на всеки един етнос, религия или държава, който е избрал да живее в САЩ.
Всъщност Асоциацията на американските хорови диригенти обединява 20 хиляди хора от САЩ и Канада с над един млн. певци. Това са различни хорове - детски, ученически, църковни, университетски, шоу хорове, които предлагат и танци. 

Култура

„Това са хора от различни страни, култури, от цял свят. Моята основна задача е да се популяризират техните музикални традиции. Това е моята кауза. Аз от 2000 г. съм в ръководството на нашата щатска асоциация в Индиана. Важна задача пред мен е да следя музикалните издателства на континента, да правя селекция и да подготвям за хоровите формации поне 20 нови произведения“, споделя проф. Бъчварова пред БТА.

Първият голям форум, който ще подготви, е през февруари 2023 г., когато по традиция се провежда национална конференция и се определят темите за дискусии на кръглите маси, в които ще участват диригенти от САЩ и Канада.

„Винаги подчертавам, че съм от България - и в асоциацията, и в университета. Аз съм преподавател в Свободния университет за изкуство и наука в Хановер, щата Индиана. Нашата цел е да обучаваме и възпитаваме всестранно развити личности, ренесансови, както ги наричат в Америка. Селекцията е много добра, програмата е изключително интересна“, каза българката и уточнява, че в учебната й програма присъстват и наши композитори като Добри Христов, Филип Кутев, Иван Спасов, Константин Илиев, Красимир Кюркчийски.
Според нея това е добър повод да разкаже за България, за нашите история, традиции, култура. 
„Веднъж запеят ли български песни, студентите искат да четат кирилица. Наричат ме д-р Би, защото трудно изговарят Бъчварова, но аз държа да ми говорят като на преподавател“, разказа проф. Бъчварова.

Наскоро е изнесла виртуален урок пред студентите си от Варна, като им е представила изпълнение на хор „Добри Христов“ с диригент Галина Станишева. Младежите били много впечатлени и от обработката на българския фолклор.

Прослушване

След музикалното училище в Стара Загора Мадлен Бъчварова е учила в Музикалната академия в Пловдив, отново пиано. Избрана е за прослушване за хора на прочутия Крикор Четинян, основател на Женския камерен хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и дългогодишен диригент на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“. 
„Той ми даде шанс да пътувам на турнета с хора по света, в Пловдив учих и четири години хорово дирижиране при Иван Димов и Иван Спасов. По време на наше турне в САЩ български университетски преподаватели ми предложиха да продължа образованието си там. Първо учих английски език, явих се на изпит, получих покана и стипендия за щатския университет в Атланта и така с 50 долара, еднопосочен билет и два куфара избрах САЩ и специалността „Дирижиране“. Не съжалявам нито за миг, защото днес съм гражданин на света“, разказа българката