0

П аметникът на Съветската армия, наричан МОЧА, и монументът на Альоша са най-атакуваните монументи у нас, показа проверка на „Телеграф“. Номер едно в класацията на най-плискани с боя или разбивани е съветският в центъра на София, който за последните години е преживял над 50 посегателства.

Проверката на медията ни показа още, че обществото излива недоволството си най-вече върху руски паметници в цялата страна. Вандалщините спрямо други исторически монументи са в пъти по-малко, сочат данните на общините.  

№1

Плискан с червена боя, рисуван в цветовете на дъгата, със знамето на Украйна, драскан със свастики е МОЧА. Той се превърна в последния месец в тема на дебат в обществото. И въпреки че има решение за преместването му още от 1993 г., той продължава да се извисява в София. През февруари го чупиха с чук, а като извършител беше задържа 61-годишният Светлозар Раянов - доктор на естествените науки в Дрезден. Той мотивира постъпката си с това, че надписът казва неистини. МОЧА беше атакуван и от привърженици на „Левски“ с димки и чукове. По данни на СО са чистени надписи и от други паметници. Сред тях са на украинския поет и художник Тарас Шевченко, намиращ се в градинката на парк „Възраждане“. Само тази година е бил атакуван 3 пъти с надписи. Фигурата на Алеко Константинов на „Витошка“ също е била цапана.

Свастики

Альошата в Пловдив е вторият по атаки паметник у нас. Всяка година осъмва или плиснат с червена боя, или с различни надписи и свастики. Събратът му в Русе има същата съдба. Той беше пръскан с червен спрей след началото на войната в Украйна, а на 9 септември 2020 г. осъмна с надписи „окупатори“ и „убийци“. Полицията успя да осуети само едно поругаване на паметника, като задържа двама мъже малко преди да го залеят с боя в навечерието на 3 март миналата година.

Альоша в Бургас също не пада по-надолу в нападенията. Повече от  30 години в морския град се водят спорове дали да се събори или не. Градът е разделен на две.

Друг внушителен символ от соца е Пантеонът в Морската градина, който представлява сграда с цилиндрична форма. Върху стените му няма нито петолъчки, нито сърп и чук, но са изписани имената на 218 активни борци.

Рушене

Вандалите във Варна също не спят. Преди 2 г. потрошиха и оскверниха гроб-паметника на мичман Гаврил Порфирович Красюк в Морската градина. Най-безобидното посегателство е издраскването със спрей на паметните плочи по Алеята на космонавтите. Друго „любимо“ място за подобни изяви е Паметникът на българо-съветската дружба във Варна, който през годините пък бе боядисан в цветовете на дъгата. Грозна гавра с паметника на Махатма Ганди в градинката на „Севастопол“ , който осъмна без очила, вбеси варненци същата година.

Сферата, която символизира хелиоцентричния строеж на вселената, и ръката на Коперник са възстановявани неведнъж след кражби заради метала и по-късно възстановявани, но вече не от бронз. Нападение имаше и над паметника на граф Игнатиев в центъра на града. Бюстът и постаментът му бяха залети с бяла боя, а паметната плоча - захвърлена на няколко метра встрани в градинката.

Каменният войник и Братската могила - магнит за вандали

Паметникът на съветския воин в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) е най-потърпевшият откъм вандалски набези в Стара Загора. След него се нарежда Братската могила в парк "Пети октомври". И двата най-често биват цапани със свастики или други символи, а цветът на боята по традиция е червен. „Драскат по един и същи начин два-три пъти годишно паметника на войника на Аязмото - винаги ръцете и шапката, която държи, са боядисани”, обясниха от общината. Последното посегателство върху каменния войник на Аязмото беше на 19 срещу 20 август. Оцветени в червено бяха ръцете на боеца, а върху фигурата бе изрисуван задраскан знак „Z“. Предишните по-скорошни осквернявания бяха на 1 март миналата година, когато монументът беше нацапан с цветовете на украинския флаг и с надпис „Слава на Украйна“, и на 30 октомври.

*По темата работиха: Владимир Христовски, Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Добромир Радушев, Женета Йорданова