0

Ч рез странична стена, с взлом тази нощ непознати лица са проникнали в помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие. Нанесени са материални щети, по първоначални оценки и след извършени оперативно-следствени действия от полицията, е установена липсата на част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на помещенията няма поражения.  

Изключително неприятен инцидент, чакаме полицията да си свърши работата и да бъде изяснен вандалският акт предвид активната културна политика, открития диалог, който Българския културно-информационен център води и която цели изграждане на мостове, каза за БТА директорът на Културно-информационния център на България в Република Северна Македония Антония Велева. 

„Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици”, реагираха от Министерството на външните работи на България.

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше официално открито на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Република Северна Македония. Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на спогодба между правителствата на Република България и Република Македония от 18 април 2003 г.

Министерство на външните работи на България излезе с изявление по повод инцидента: 

"През нощта на 15 срещу 16 март 2023 г., неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на България в Скопие, Република Северна Македония. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември 2022 г. Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици. Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи (МВнР). 

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Република Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания. Ваня Андреева подчерта очакването на българската държава, институциите на Република Северна Македония, не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, се посочва още в изявлението."