0

Н С отхвърли Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034) внесена от МС.

“Няма и дума за регулацията на работите на фитнесите, всеки става треньор-минава курс месец-два и става, къде е контролът”, попита Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според него в стратегията липсва и контрол относно взимането на допинг. 

“Развитие на потенциала на българските спортисти е записано в стратегията, как ще се осигури това нещо? Квалифицираните треньори как ще ги накарате да работят с деца без да имат достойно възнаграждение, кой задължава федерацията да организира изпращането на треньори на обучение? Такова нещо липсва и трябва да бъде въведено”, категоричен е Александров.

Димитър Иванов също от ГЕРБ-СДС припомни, че на ниво комисия стратегията не е била приета. “Нямаше го министъра в комисията, сега и в зала го няма, за да чуе дебатите”, възмути се Иванов.

Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта коментира, че в стратегията са изложени принципите и основните насоки за развитието на младежта и спорта в страната. “Тази стратегия не е разработена от един човек, от едно министерство. В рамките на разписването на стратегията е действала експертна група от всички заинтересовани групи. Тази стратегия олицетворява европейската визия за развитие на спорта”, категорична е Дашева.

Красен Кралев, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър, коментира, че в стратегията няма никаква визия за това какъв трябва да бъде спорта.

Стратегията включва седем стратегически цели: Създаване на условия за насърчаване към физическа активност, практикуване на спорт и на спортно-туристически дейности на хората от всички социални и възрастови групи, подобряване на здравословното състояние, качеството на живот, социализация и личностно развитие, развитието на спортния талант на деца, ученици и студенти чрез осигуряване на възможности за равен достъп до качествена спортна база, квалифицирани специалисти, спортуване и изява, се пише в доклада на МС. Останалите цели са насочени към елитния спорт, към спорта за високи постижения, към организации по отношение на международни спортни събития и създаването на условия за качествени спортни съоръжения, тяхната модернизация, поддържане, управление и изграждане, финансирането на българските спортни федерации и клубове, оптимизиране на подхода на държавната, местната власт и публично финансираните спортни организации от държания спортен календар, както и създаване на оптимални условия за превенция от допинг.