0

К онкурс за инвестиционен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК обяви Столичната община. Срокът за получаване на проектите е 29-и януари догодина. 

"Идейният проект следва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия", пише в условията на поръчката.

Кандидатите трябва да предложат визията си за мемориалът, както и как да е осветен през нощта. Тази поръчка е поредна стъпка към евентуалното възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК.

Столичният общински съвет взе решение за възстановяването на паметника през 2014 г., когато окончателно прие идеята за демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник "1300 години България".

В последните 5 г. този конкурс беше обявяван на няколко пъти, но спиран заради липсата на проекти, които да отговарят на условията. 

Оригиналният паметник е открит през 1934 г. Статуята на лъва бе върната на 2 ноември 2017 г., където е стояла в продължение на 45 години преди премахването на мемориала заради строежа на НДК. Тя е дело на скулптора Михаил Михайлов, а автор на паметника с възпоменателните плочи е арх. Александър Обретенов. Пиедесталът, върху който бе монтиран лъвът, е оформен по същия начин като оригинала от 1934 г. 

В края на октомври се навършиха 89 години от откриването на мемориала. На 28 октомври 1934 г. в София цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-ата годишнина от формирането на полковете и като знак за признание към героизма им, наречени Софийската "желязна" дивизия, показва информация на отдел „Справочна" на БТА. Тогава над София летят три самолета и хвърлят цветя над събралото се множество, което наблюдава откриването на Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк. Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали във войните. 

* Източник: Mediapool, БТА