0

Р одните гимназисти мислят като изкуствен интелект. Интересното е, че те и родителите им дават еднакви отговори, каквито и ИИ на въпроса кои според тях са професиите на бъдещето. 

Това става ясно от проучване, предоставено на „Телеграф“ от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Нашите младежи, а вероятно и техните връстници по света, демонстрират по-голямо единомислие с ChatGPT и имат по-висок процент на съвпадение при отговорите.

Категорично се налага мнението, че специалистите по информационни технологии и тези в сферата на медицината ще са най-търсени в бъдеще. 56,9% от родителите посочват, че ИТ секторът ще бъде водещ в следващите десетилетия, докато при учениците процентът е 55,5. За сферата на медицината вота си дават 9,9% от родителите и 18% от техните наследници. Конкретно за професията лекар са съответно 5,2% и 14.%.

Грижа

8,3% от родителите не просто ще напътстват своите наследници, но и сами ще определят посоката на бъдещата им професия, става ясно от количествено проучване, проведено през август 2023 г. в национален мащаб от агенция Blue Point. От друга страна 4,4% от анкетираните 400 души с деца от 9-и до 12-и клас през настоящата учебна година са категорични, че ще ги оставят сами да вземат решение за професионалното си бъдеще, без да дават своето мнение. 10.5% ще споделят какво мислят само ако гимназистите им ги попитат, а най-големият дял - 76.8%, ще дадат съвет, но ще оставят младите сами да вземат решение. На този фон само 2,5% от участниците в проучването не водят разговори със своите деца за професионалното им развитие и бъдещата им професия.

Родителите

От гледна точка на родителите IT специалистите също ще се радват на най-добра реализация на пазара на труда в следващите години. 25,7% от тях съветват децата си да се насочат към тази област, но любопитното е, че на второ място е професията учител (7,7%). Като ключови умения, които са много важни за реализацията на децата им, майките и бащите посочват на първо място компютърните и дигиталните умения, които обаче е хубаво да са съчетани с аналитично и критично мислене, социални и комуникативни умения, креативност и работа в екип. Най-голям процент (53%) за това, което е „донякъде важно“, има по отношение на лидерството.

Контраст

Интересно е да се отбележи, че едва 1,9% от родителите на гимназистите, участвали в цитираното проучване, определят конкретно професията „предприемач“ като водеща в следващите години. Тя обаче е много по-нагоре в листата на младежите, които я поставят на седмо място с 5% одобрение, колкото има и за юристите. Друг интересен факт е, че младите смятат, че за бъдещето по-голяма перспектива дава професията механик или техник (3,5%), отколкото дейност, свързана с политиката (2%) или с науката (1,5%). Същата е оценката и за професиите журналист, полицай и стоматолог (1,5%).

Електронните игри и спортът са най-интересни на младите

Електронните игри и софтуерните технологии са водещият отговор на ChatGPT на въпроса в каква сфера младите хора имат най-големи интереси. На второ място изкуственият интелект поставя спорта, а на трето изкуството и фотографията. При същите опции за отговор учениците от 9-и до 12-и клас поставят на върха на своите интереси спорта (32,5%). При тях електронните игри са на трето място с 24%, а на второ излизат хуманитарните науки - езици, литература, история и философия (27%).

Пълно съвпадение между количественото изследване на агенция Blue Point сред младежите и отговорите на ChatGPT има по отношение на танци и пеене, от една страна, и предприемачеството. Те са съответно на 4-то и 5-о място, като процентите отговори на гимназистите са 21,5% и 19%.