0

Р акета за градушки спира самолетите. За пръв път от 50 години стрелянето по ледените облаци получава предимство пред полетите на гражданската авиация. Това съобщи пред „Телеграф“ шефът на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов.

Въздушният трафик при стрелба срещу градушки вече ще бъде спиран или отклоняван в зоните, където се засяват облаците. Това гласят нови текстове в Инструкция за градозащитата в България, които влизат в сила от този сезон. Вече има самолет, който е върнат към изходното си летище, и един, който не е излетял заради т.нар. засяването на облаците с ракети в нашето въздушно пространство, каза Ценов.

Акции

Няма да бъдат спирани само военните и полетите при спасителни акции, борба с пожарите и ситуациите, които касаят човешки животи и винаги са на първо място, гласят още текстовете.

Една от причините за важните промени е градушката при Садово, когато на 31 май миналата година огромни ледени късове буквално помляха реколтата в района. Причината беше, че стрелците спряха да засяват облаците заради полет на гражданската авиация. Това доведе до катастрофални последици за насажденията. Тогава правителството на Кирил Петков плати обезщетение на земеделците в размер на 700 хил. лв. за загубите.

Свирепи

Друга причина е, че градушките стават все по-свирепи, с по-едри зърна с големина от 3 до 5 см заради затоплянето. Падат по-рядко, но за сметка на това са по-поразяващи. Освен това, периодът на действие се удължава и вместо сезонът да приключи в края на август, това се случва чак през октомври. Вече втора година първата градушка бие преди Великден, независимо от различните дати на празника, каза Валери Ценов.

Две хиляди

Според шефа на агенцията за последните три години нуждата от ракети за засяване на облаците се увеличава горе-долу с по 2 хиляди на година. Например докато миналата година са били нужни над 15 хил., година по-рано те са били около 14 хил., а през 2020 г. около 12 хил. бройки.

В момента налични са 14 000, но вероятно в края на май, който се очаква да бъде нелек, ще се поискат още ракети. „Засега срещаме разбиране от Министерството на земеделието в това отношение“, увери Ценов.

През 2022 г. е имало 295 въздействия с ракети върху 11 195 клетки, а изстреляните ракети са били 15 191. Преведено на разбираем език, това означава, че имаме 11 195 градушки, които не са паднали. Ракетните площадки у нас са 263. Имаме 11 регионални дирекции със 7 радара, които на всеки 4 минути дават актуална информация за атмосферните условия. Налице са и новоназначени стрелци, които през февруари са минали курсове. Те са взети на мястото на пенсионери и на такива, които са напуснали, защото са намерили работа с по-висока заплата.

Цял свят

След пилотния проект от 2021 г. за прилагане на самолетния способ срещу градушките над Североизточна България и ефекта от миналата година има решение да се сключи тригодишен договор с фирма, която да поеме защитата от ледените късове, каза Валери Ценов. Обявена е обществена поръчка, отворена за цял свят. Ще бъде избран кандидат, който да отговори на специалните условия, да въздейства в необходимото време и да е на разстояние, така че да може да го направи, обясни Ценов.

Питат колко часа трае засяването

Колко време ще засяват облаците, питат представителя на ИАБГ в Центъра за координирано използване на въздушно пространство, според новите текстове в инструкция 4. Целта е да се знае дали самолетът от гражданската авиация може да изчака с излитането, или да бъде отклонен. От координатора се изисква огромна прецизност и знание за развитието на процесите, защото от него зависи дали на ракетчиците ще им стигне времето, както и графика на гражданската авиация.

Стрелбата незабавно се прекратява при откриване на самолет в опасното пространство.

Стефан Георгиев, началник-отдел “Оперативна дейност”: Прогнози правим в края на сезона

Усещам, че годината няма да е лека, но прогнози правим в края на сезона, пошегува се Стефан Георгиев, началник-отдел „Оперативна дейност“ в ИАБГ. Миналата имаше много въздействия, много обработени клетки, щети изключително малко. Понякога е обратно. Със затоплянето особено през юли и август атмосферата става нестабилна, с условия за едрозърнеста градушка. За нас е важно процесите да са в разрешените територии. Ако не се засеят облаците в начален етап, след това е безсмислено. Катастрофата в Садово стана, защото спряхме да засяваме поради забрана заради преминаващ самолет. Тези 20 минути бяха решаващи, образуваха се процеси, които унищожиха всичко.

Симеон Матев, климатолог: Опасно е през септември и октомври за реколтата

Тенденцията от 20 г. насам в България е удължаване периода на градушки, като честотата се увеличава не през лятото, а през пролетта и есента. Досега през септември и октомври не беше типично време за град, но вече е. Опасни са септември и октомври, когато плодове и зеленчуци са готови. През 2021 г. имаше много неприятно стечение на обстоятелствата с едра градушка, от която пострадаха около Куртово Конаре и Стамблойски точно преди да оберат реколтата си от чушки. Причината е в глобалното затопляне, защото атмосферата в тези месеци, въпреки че лятото е преминало, заради по-високите температури от последните 30 г. съществува енергия, която може да генерира гръмотевични облаци, които да възпроизведат градушка и през есента.

Най-опасен период са последната седмица на май, първите две седмици на юни и първата седмица на юли. Това са периодите на градушки.