0

К мет е глобен заради данък кола. Това е един от случаите, разглеждани от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Справка, изготвена за „Телеграф“, показва, че най-много производства са образувани по сигнали на хора с увреждания.

През изминалата година има 93 такива. „Комисията за защита от дискриминация е всекидневно ангажирана с проблемите на хората с увреждания. Техните оплаквания с твърдения за неравното им третиране в различни сфери на обществения живот преобладават в нашата институция. Тези хора са изправени пред тежки ежедневни предизвикателства и закрилата от дискриминация е един от инструментите, с които тези проблеми могат да бъдат преодолявани“, посочват от КЗД. Един от случаите е на семейство, живеещо в София. И мъжът, и жената са освидетелствани с решения на ТЕЛК. Всеки от тях притежава свой личен автомобил. Администрацията на столичен район обаче отказва да освободи от данък и двете коли, а приема декларация само за едната.

Случаи

В постъпилата жалба мъжът съобщава, че неговата декларацията по Закона за местните данъци и такси за освобождаване от данък върху МПС не е приета с мотива, че съпругата му вече била подала такава за своя автомобил. В закона обаче подобно правило не е разписано и според жалбоподателя това решение е дискриминация между семейните и несемейните хора с увреждания. От комисията също считат, че столичният район е осъществил противоправно поведение по признаците „увреждане“ и „семейно положение“. Наложена е глоба на кмета на района и е направено предписание забраната за регистрацията на втория автомобил да бъде отменена. Решението на КЗД е обжалвано, но Административният съд в София го е потвърдил на първа инстанция.

Друг случай пък касае жалба срещу Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). В оплакването се посочва, че квартал Горна баня е фактически разделен от останалата част от столицата от железопътната линия София-Кулата. Поради липса на поддръжка на изградения подлез под жп линията, асансьорите там не работели и хората с двигателни затруднения били лишени от възможност да преминат от другата страна. По случая е установена дискриминация чрез неосигуряване на достъпна архитектурна среда.

Признаци

Всяка година в комисията постъпват над 700 жалби, които се разделят по признаци. След признак „увреждане“, най-често дискриминация се допуска по признак „възраст“. През изминалата година са образувани 26 такива производства или с едно повече от образуваните по признак „етническа принадлежност“. Един от случаите, разглеждани в КЗД, е във връзка с условията на извънредна епидемична обстановка. Оплакване е постъпило срещу заповед на министъра на здравеопазването, в която е регламентирано, че право да посещават паркове имат само деца до 12-годишна възраст, придружени задължително от техните родители. Според решението обаче в този случай, предвид конкретната ситуация, не е установена дискриминация. Отново във връзка с пандемията е постъпила и друга жалба срещу кмет и срещу директор на Районна здравна инспекция. Поводът е ограничаване на движението от и към ромски квартал и някои отделни улици в града. От хората било изискано също да декларират писмено причините за напускането на адреса си. Посочва се, че с решение на общината било прието да се извърши и въздушна дезинфекция. РЗИ е признала, че предприетите мерки са дискриминиращи по признак етническа принадлежност. Комисията е установила дискриминация за въздушна дезинфекция само над въпросния квартал и кметът на общината е бил глобен.

Неравно

Друг признак, по който постъпват оплаквания в комисията, е за дискриминация по пол. От КЗД изтъкват, че най-често те са от сферата на заетостта и касаят неравно заплащане между жени и мъже. Сред случаите има и такива на служителки, принудени да обучават новопостъпили мъже, които после заемат тяхното място. В друга жалба се твърди, че е било налице тенденциозно спиране на кариерното развитие на военнослужещ, защото е жена. Сред казусите е и такъв на служител в административната структура към държавна комисия. Жалбоподателката твърди, че след връщането й от майчинство, имало увеличение на заплатите на всички, с изключение на нейната. Съставът по преписката установил, че председателят на комисията е осъществил дискриминация по признаците „лично положение“ и „пол“. На него му е наложена глоба и е направено предписание в едномесечен срок да предприеме ефективни мерки за отстраняване на нарушенията. „В производството на комисията през годината има жалби на бъдещи майки или на жени, върнали се от майчинство, от неблагоприятното, некоректно и дискриминационно отношение на работодателите към тях“, посочват от КЗД. През миналата година е образувана и една преписка по оплакване от жена за сексуален тормоз от страна на колега в сферата на заетостта. По случая все още се води производство.

Само двама чужденци се оплакали

През изминалата година има две образувани преписки в комисията по оплакване от чужди граждани. Едната е прекратена, защото жалбоподателят е допуснал нередности в жалбата, които не е отстранил въпреки дадените указания. Другата е в производство и касае жена, която твърди, че към нея е приложено дискриминационно отношение като чужда гражданка от страна на банкова институция. В условията на войната между Украйна и Русия не са постъпвали оплаквания от украински или руски граждани на територията на страната ни.

38 000 лв. са наложените санкции

В повече от половината от постановените решения по подадените през изминалата година жалби е установена дискриминация. От 565 постановени решения, обжалвани са 114. В 34 от случаите са сключени споразумения за помирение, а в други 69 са наложени принудителни административни мерки. Наложените имуществени санкции на юридически лица са 53 на обща стойност 27 000 лева. Глобите на физически лица са 26 на обща стойност 11 750 лева, сочат данните на КЗД.