0

Б ПЦ и данъчните в сблъсък дали църквата дължи данък за спечеленото от наеми и земеделска продукция.

НАП ревизира църквата за 5 години назад. След предварителната проверка е възникнал въпросът колко печели Патриаршията от имотите си и плаща ли данък печалба. По закон различните вероизповедания не дължат данък нито за свещите, нито за ритуалите като сватби и кръщенета. Печалбите от търговската дейност обаче не са освободени от данък. Той е 10%. Но не е ясно върху каква сума трябва да бъде наложен. Какви пари постъпват в църквата знае единствено тя. Отделно от това, всяка година в бюджета се заделят средства за различните вероизповедания. През 2020 година за Българската православна църква са разписани 26 милиона лева. Тази година ще разполагат с 10 милиона повече, което е ръст от почти 30%.

Според становището на Патриаршията, с което NOVA разполага - ревизията на НАП е незаконосъобразна, а действията на данъчните определят като „некомпетентни и в нарушение с решение на Конституционния съд”. „Религиозните институции, в частност църквата, са отделни и независими от държавата, а държавата е светска”, се казва в позицията. Църквата определя ревизията като контрол върху имуществото й, което се формира от дарения и завещания. На този етап от Българската православна църква отказват коментар.  

Според архимандрит Никанор обаче между вярата и търговията трябва да се прави разлика. „Ако ние твърдим, че сме съвсем извън държавата и отделени по Конституция, дали мога да си засадя едно поле с марихуана!? И да кажем аз съм извън държавата, това не е търговска сделка, аз тук една тревичка си отглеждам и я подарявам срещу скромно дарение”, попита архимандрит Никанор - игумен на Църногорски манастир. По думите му църквата има около 4 000 местни поделения и ревизията трябва да установи кои плащат данък и кои не. От НАП са категорични, че вероизповеданията са данъчно задължени и за търговските им сделки се дължи данък.

На улица „Съборна”, една от най-скъпите улици в София, а вероятно и в цяла България, се намират част от имотите на Българската православна църква, които отдава под наем. Не е ясно на какви цени църквата отдава помещенията. Но според експерти - по закон патриаршията е длъжна да публикува финансовите си отчети, а не го прави. „Няма финансова отчетност и финансов контрол по отношение на делата на църквата. А това, съжалявам, че трябва да го кажа - е предпоставка за финансови нарушения и дори за присвояване на средства”, казва Пламен Донев, данъчен експерт.

А дължи ли данъци, колко, или пък не - ще стане ясно след края на ревизията. Тя може да се обжалва в съда.