0

П оредната нашенска административна гавра разруши един от най-древните праисторически паметници на територията на страната ни - селищната могила край асеновградското село Долнослав, пише „Фокус“.

Проверката е показала, че копането за изграждане на нови кладенци за питейна вода не е било съгласувано с Министерството на културата и институциите не са били уведомени за започване на строителните работи.

Разкопаната могила е от късната каменно-медна епоха, а в нейната основа има селище от края на 7-и и началото на 6-и век преди Христа.

Проучена е през 80-те години на миналия век и е паметник от национално значение.

Незаконните разкопки започват преди два месеца в непосредствена близост до енеолитното светилище багери.

Идеята е да се направят каптажи за нови кладенци с питейна вода, тъй като близките села от години имат проблем с безводие. 

„Категорично е нарушена периферията на могилата, личат в профилите културните напластявания, които са изринати с багер. Селищната могила е известна, тя е регистрирана в археологическата карта на България и при това там има охранителен режим“, категорична е археолог Росица Миткова.

Ситуацията прилича на комедия на абсурда.

Според кметовете на селата Долнослав и Червен терените до могилата са били частна собственост, а община Асеновград ги е изкупила.

ВиК прави проучвания и посочва конкретно място за новите каптажи, без да уведоми за това регионалният инспекторат на НИНКН, нарушавайки по този начин Закона за културното наследство.

„Аз въобще не съм бил в течение, че нещо е имало тук. Това са частни имоти, ако е имало, защо археолозите не са ги заградили", оправдава се кметът на село Червен Атанас Игнатов.

„Тук трябва да се уточни точно къде е границата. Според нас могилата е встрани“, обяснява кметът на село Долнослав Георги Ковачев.

Но е факт, че каквито и санкции да последват, е унищожен поредният уникален обект на територията на България.