0

З а него подчинените му твърдят, че е началник на място: справедлив, толерантен, коректен. Никога не повишава тон, никого не обижда, никога не ругае. За тях пък той казва, че са истински професионалисти и се гордее да е начело на такъв екип огнеборци. Това е комисар Дарин Димитров – директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич, който стана комплексен победител в конкурса „Пожарникар на годината – 2021“. Най-добрите за 2021 година огнеборци, спасители и доброволци получиха своите награди на тържествена церемония в сградата на МВР, в присъствието на вътрешния министър Бойко Рашков и шефа на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Комисар Дарин Димитров получи високото отличие за осъществената сложна операция по евакуирането на екипажа на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера Су“.

Оценка

„Оценката на ръководството на МВР и на ГДПБЗН е много висока и аз се чувствам горд с тази награда. Тя е признание за положения не само от мен, но и от колегите ми от Регионалната дирекция труд. Защото наградата е индивидуална, но зад нея стоят много служители, които са много добри професионалисти, а това е предпоставка аз да бъда отличен. Има обаче и друга оценка, и други чувства, които в много голяма степен удовлетворяват моя труд. Това е оценката на гражданите, на хората, на които сме помогнали. Когато видиш в очите на хората благодарност, че сме им помогнали в някаква ситуация – това е много голямо преживяване и признание. Така е и при всеки един пожарникар, независимо от ранга, който е виждал тази радост и благодарност у хората, на които е помогнал“, посочи комисар Димитров.

Операцията

Евакуирането на екипажа на „Вера Су“ е едно от нещата, които комисар Димитров едва ли някога ще забрави. В операцията участват шестима души: ръководител е комисар Димитров и петима огнеборци от сектор „Специализирани оперативни действия” на РД ПБЗН във Варна, които са обучени за алпинисти и водолази. Евакуацията на екипажа на „Вера Су” продължава час и 25 минути. Не беше задача, лесна за изпълнение, казва шефът на пожарната в Добрич. Всичко е предвидено като трудности или опасност за хората, затова операцията минава гладко и без никакви проблеми. Няма пострадали нито от екипажа на кораба, нито от хората, извършили евакуацията.

Комисар Димитров обясни защо в крайна сметка е било решено евакуацията да се извърши по суша. „Всички варианти бяха коментирани, обсъдени и разработени. По вода – морето беше твърде бурно, за да се пусне спасителна лодка. По въздух – вятърът беше прекалено силен. Скалите на Яйлата са много особени и се получава завихряне. За това отпадна вероятността евакуацията да бъде извършена с хеликоптер”. 

За спасяването на екипажа е използвана мрежа, направена от по-дебел материал, с достатъчна гъстота и здравина, с още по-дебели въжета отстрани, които помагат за обтягането й. Височината на скалата, на която бяха изтеглени моряците, до ниво кораб, е около 7-8 метра. Самият кораб стои хоризонтално от самата скала на около 6-7 метра. Налага се единият от спасителите да слезе на кораба по мрежата, за да обезопаси добре хората и да помага отдолу. Моряците излизат невредими и не спират да благодарят на спасителите си.

Професионално

Дарин Димитров започва работа като огнеборец през 1994 година. В началото е инспектор в Районната служба в Тервел. От 2001 година е в Добрич. Директор е на РД ПБЗН от 2012 година.
„Това е професията, която мен лично ме удовлетворява най-много. Колкото и тривиално да звучи, това е една професия, която има единствено за цел да помага на хората в почти всички аспекти на техния живот”, гордее се Димитров и допълва, че служителите му са обучени и могат да оказват и долекарска помощ. Има много случаи, в които първоначалната реакция на пожарникарите е била толкова адекватна, че е спасявала човешки животи до пристигането на Спешна помощ, казва още той.

Наводнение

Кой е най-големият кошмар, който никога няма да забрави пожарникар №1. Наводнението през юни 2014 година, веднага отговаря той. Всичко се случва вечерта, в тъмното, когато нищо не се вижда, а навсякъде е вода и чуваш само пищящи хора.

А кой е най-радостният момент? Пак е свързан с наводнението от 2014-а, но няколко месеца по-късно. За 14 септември, когато е празникът на пожарникарите, се организира дарителска кампания за деца на загинали огнеборци при изпълнение на служебните задължения. Комисар Димитров посещава банка, за да преведе събраните средства. Там служителка, разбирайки, че е директор на РД ПБЗН, казва: „Искам да поздравите вашите колеги за огромния труд, който хвърлиха по време на наводнението. Аз съм пострадала от него и при мен бяха момчета от Пловдив”. Жената изброява три имена. В следващия момент към благодарностите се присъединяват и други клиенти на банката, които посочват имена на помогнали им огнеборци от Русе, от Добрич, от други градове на страната. „Бяха минали месеци и тези хора още помнеха колегите, които са им помагали, поименно. Честно казано, краката ми се подкосиха. Тези моменти ме карат да не съжалявам никога, че съм поел пътя по тази професия”, казва директорът на РД ПБЗН.

Хоби

Какъв е Дарин Димитров извън службата? Не скрива, че страшно много обича семейството си и е добър баща и любящ съпруг. Има доста хобита, но рядко намира свободно време за тях. Едно от тях е риболовът. Обича да хвърля въдици в язовири. Последната му „слука“ е през миналата година, когато със съпругата си хванали 3-килограмова щука. Димитров признава, че предпочита всяка свободна минута да е със семейството си. 

Живее в къща в центъра на Добрич – с голям двор и розариум, „украсен“ с две расови домашни кучета, които са лична отговорност на комисаря – задължителни разходки сутрин и вечер.
Какви кулинарни умения притежава пожарникар №1? Най му е лесно да запали барбекюто на двора. Ако обаче е затворен сам в кухнята, пак няма да остане гладен, защото може да забърка две ястия: винен кебап и пилешко месо с бял гъбен сос.

Кръстен е на дядо си Димитър по бащина линия. Оказва се обаче, че комисарят има четири пъти в годината имен ден. Името Дарин е споменато на Тодоровден, на Богоявление, имен ден има и през лятото, завършва с Димитровден. Черпи и на четирите дати – за здраве, казва той.
Ако Дарин Димитров е Господ Бог, какво би направил. Отговаря, без да се замисля: Щях да въведа едно правило, задължително за всички. И то е: Хора, бъдете добри!