0

Р илският манастир е най-предпочитаната дестинация у нас за културен туризъм през миналата година. Святото място са посетили около 820 хиляди души. Това каза пред „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Манастирът е любимо кътче също на гърци, испанци и италианци, които редовно идват у нас на поклоннически туризъм, както и на туристи от Германия, Великобритания и Северна Македония.

В топ 3 на посещаваните дестинации у нас са още хълмът Царевец и Перперикон, които също са предпочитани от чужденците. 

Над 150 000 туристи пък са посетили Перперикон през миналата година.

„Заради пандемията пред последните две години имаше по-малко чужди туристи. Това беше очаквано заради мерките и спрените полети, но пък за сметка на това имаше много силно българско посещение“, коментира археологът проф. Николай Овчаров.

Според него допреди 15 години у нас не можеше да се говори за културен туризъм, докато днес непрекъснато расте интересът на българите към паметниците на културата.

Сред посещаваните обекти у нас са още Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Съева дупка.

„Те обаче няма как да достигнат посещенията на дестинациите, които са в топ 3. В същото време очаквам с отпускането на мерките да се увеличи туристопотокът, за мен това е път в правилната посока“, каза и Румен Драганов.

Той изтъкна, че по груби сметки около 780 милиона лева са приходите от културен туризъм, което е 12% от постъпленията в бранша. 

„Не може обаче да се изчисли с точност, защото при едно посещение в манастир туристите имат разходи не само за поклоннически туризъм. Те се хранят навън, посещават и заведения, което пък си е кулинарен туризъм. Нещата са комплексни“, каза още Драганов. 

Особено интересен за туристите през последните години е и Интерактивният музей на индустрията в Габрово, Кръстатата казарма край Видин, както и Чипровци. Хит сред туристите е и крепостта Хоталич край Севлиево, екопътеката край Еменския каньон“, както и Музеят на киселото мляко край Трън.