0

Т ържествен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан пред месинговата реплика на първия роден велосипед в Нова Загора.
Високата 2,2 м творба е дело на великотърновския скулптор Денислав Сираков и увековечава делото на някогашния новозагорски коларо-железар уста Гено Стоянов - Арабаджията. „За пръв път двуколесното творение се е  появило по родните пътища на 22 август 1882 година, когато майсторът му изминал разстоянието от Нова Загора до близкото село Юрлемиш (дн. Езеро), за да участва в традиционния събор, и предизвикал почуда сред множеството“, припомня Михаил Тачев, президент на местния Ротари клуб, събрал 20 000 лв. за издигането на скулптурата.

Създател

Създателят на двуколката, наречена тогава Паяка, е роден през 1862 г. в новозагорското село Асеновец. Захваща се с направата на велосипеда едва 18-годишен. Идеята му идва, след като чува разкази за станалото модерно в Лондон двуколесно возило. Няколко месеца след пътуването до Юрлемиш коларо-железарят го демонстрира и пред войниците на 11-и пехотен Сливенски полк. Постепенно творението на уста Гено потънало в забрава и дори на първото по рода си изложение в Пловдив през 1892-ра новозагорци се представили не с него, а с две народни носии: мъжка и женска, коментира историкът Щилян Русев. Майстор Гено Арабаджиев умира през 1947 година, сред архивите му са намерени и няколко скици за подобрения на Паяка.

Оригинал

В новозагорския музей е запазен оригиналът, който до 1961 година седял на двора на сина му, учителя по стенография Антон Генов. Макар и  трудно, той отстъпил пред молбите на местния музей да го предаде за поколенията. Досега са правени две реплики на Паяка от новозагореца Христо Минчев-Стоунса - те се пазят в Музея на спорта и Националния политехнически музей. Месинговата творба на Денислав Сираков е монтирана в центъра на Нова Загора и от няколко месеца се е  превърнала в любимо за селфи на мнозина гости и местни жители място.