0

М инистерството на образованието и науката ще брои около 500 000 лв. годишно за специализиран софтуер за откриване на плагиатство.

Той ще бъде предоставен за безплатно ползване на всички заинтересовани - преподаватели, студенти и докторанти, Националния център за информация и документация (НАЦИД,) и Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Целта - всеки преподавател или студент да може да провери дали определена дипломна работа, дисертация, статия или друга разработка е автентична или авторът е взаимствал съдържанието й, без да цитира коректно източника.

Софтуерът е разработен в Полша. Към момента той се ползва в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

МОН ще плаща по 2 лева на потребител годишно. Предвижда се системата за антиплагиатство да се използва от над 237 000 студенти, докторанти, преподаватели и държавни служители. През следващия месец предстои инсталиране и конфигуриране на софтуера в университетите и другите институции. Паралелно с това ще бъдат обучени да го използват системните администратори и координатори по места.