0

С отварянето на Централните хали блясъкът на София се върна. Това стана възможно след мащабна инвестиция за над 50 млн. лв. на „Кауфланд България“ в реставрацията на сградата и възстановяването на вида й, каквато е била идеята за дизайна й преди повече от един век. Освен че фасадата е изцяло реновирана и изглежда все едно сега е построена, но и пространството вътре изглежда по-голямо и просторно.

Щандовете пък са направени от дърво и желязо и наподобяват дизайн на пазар с цел да пренесе пазаруващите на място, където се чувстват комфортно и с голям избор от продукция и стоки.

За да отговори на очакванията, че мястото е предназначено за български производители, от компанията работят със 170 наши доставчика, които предлагат българска прясна продукция. Срещу централния вход на сградата, който е разположен на бул. „Мария Луиза“, в дъното на помещението е и най-дългата свежа витрина за месо, колбаси, маслини, салати и риба. Над 14 000 стоки са изложени за продан, като за спестовниците има специално профилирани щандове, на които е изписано с метални букви „Промоция“ и се предлагат изгодни продукти. Например тоалетна хартия, плодове, препарати за почистване и много други.

Крум Стоев и Бойко Кичуков

Стоките са подредени по вид и също така си подхождат в комбинация. За отварянето на новия обект има и комплимент към хората, които ще го посетят, като има специални намаления за конкретния магазин. Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7 до 23 часа всеки ден. С отварянето на магазина ще бъде осигурена работа и на 90 човека.

Отдих

В емблематичната за София сграда освен като на пазар хората могат да прекарат свободно време и да организират срещи в нея. На фона на часовниковия механизъм, който се намира на тераса на второ ниво, има сладкарница и заведение за хранене с маси. За да отидат там, най-близо е входът откъм паркинга на Халите, тоест от страната на ул. „Пиротска". Също така не е необходимо да влизат в магазина, тъй като достъпът до заведенията е свободен. Докато си почиват в заведенията, от терасата се разкрива панорамна гледка, откъдето могат да видят цялата сграда отвътре. На терасата се намира и часовниковият механизъм от 1915 г., който е възстановен. Така софиянци ще чуват звън от часовника на всеки 15 минути.  

Култура

Под магазина има друго помещение, до което се стига с ескалатори, като на стените до тях са изписани важни дати, свързани с историята на Сердика. Така посетителите ще ги виждат, докато слизат до обновеното помещение. Благодарение на експерти от Регионалния исторически музей – София, и на архитектурно студио „ХоРа“ на ниво сутерен е консервирана част от археологическото наследство на древна Сердика. До познатите останки от защитната стена на Улпия Сердика и римската баня е обособена зона за история и култура, която е със свободен достъп.

Крум Стоев и Бойко Кичуков

За най-малките има Приказна гора, Пещера на желанията, Дърво на мечтите, Магична гъба, Лудият Шапкар на сценографката Деница Аргиропулос. Също така има и очила за виртуална реалност, с които може да се разходите из древна Сердика. Има и монитор, на който има гладиатор и тракийка, като с докосване те правят различни движения. Освен че ще се запознаете с историята, там има и магазин за вино, както и книжарница. На това ниво ще има отново заведение за храна, оптика, както и офиси на фирми за услуги като Easy Pay. За удобство на клиентите ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централните хали, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата.

Историята на магазина

Сградата на Централните хали е дело на арх. Наум Торбов, един от най-изявените представители на романтизма в архитектурата. Построена е в периода 1909-1911 година. Умело обединява два архитектурни стила – сецесион и неовизантика. Проектът на арх. Торбов се характеризира с изключителна симетрия, с подчертаване на основните оси на сградата. Заради своята забележителна архитектура Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 година.

Преди изграждането на мястото е била разположена дървена конструкция, в която са се реализирали театрални постановки. По-късно, поради централната локация, мястото се трансформира в пазар. И в духа на европейските покрити пазари се реализира и поръчката за изграждане на първия български покрит пазар от европейски вид – Централните хали.

Сградата на Централните хали е възложена така, че заедно с останалите обекти в района – бившата баня, синодалната палата, синагогата и Богословския факултет, да организират общ ансамбъл, който да отговаря на най-съвременните по това време европейски изисквания.

В оригиналния проект откъм ул. „Екзарх Йосиф“ е имало вход. Когато обаче прокарват трамвая в периода между 1947 и 1957 г. и се обособява улица, входът е затворен от мерки за сигурност.

По време на Втората световна война София претърпява серия от опустошителни бомбардировки. В края на 1943 г. в столицата са разрушени над 14 500 сгради, като почти целият център е бил значително увреден от англо-американски самолети. За щастие сградата на Централните хали остава почти непокътната. Фасадата й обаче още „помни“ събитията от онези дни и по нея има над 1200 дупки от шрапнели. След войната е правен опит да се ремонтират и „попълнят“ дупките и на много места по нея може да се видят своеобразни „кръпки“. На доста места, особено по колоните, ремонтът не е бил възможен и те са останали автентични.

През 50-те години на миналия век сградата е реконструирана. В продължение на няколко десетилетия функционира като супермаркет. По-голямата част от софиянци и до днес свързват сградата с най-популярното място за пазаруване в града. През 1988 г. Халите се затварят за ремонт и остават затворени до 2000 г., когато сградата е отново отворена.