0

Б арбадос обяви, че ще бъде първата суверенна нация, която открива свое посолство в метавселената. Кабинетът на карибската нация реши да адаптира дипломатическата си политика съобразно процъфтяващата нова виртуална платформа още през август, когато Марк Дзукърбърг обяви за новите планове на Фейсбук да насочи огромни усилия към технологиите за виртуална (VR) и добавена (AR) реалност и дори да прекръсти компанията майка на „Мета“ (гр. отвъд).

Барбадос е избрал да си сътрудничи с „Децентраленд“, платформа, специализирана в блокчейн технологията и виртуалната реалност, която да помогне на карибския остров да осъществи проекта си. „Посолството на Барбадос в метавселената ще бъде в центъра на дейностите ни за насърчаване на по-активни двустранни отношения с правителствата в световен мащаб“. Там също се казва, че „електронните консулски услуги ще са основна функция заедно с виртуалния телепорт, който ще бъде изграден в посолството на Барбадос в метавселената. Идеята е той да свързва всички метасветове в израз на дипломатическо обединение между различните технологични платформи“. Посланикът на Барбадос в Обединените арабски емирства Габриел Абед отговаря за преминаването на нацията към виртуалната платформа.

ММА среща във виртуалната вселена: всъщност участниците са в домовете си на километри един от друг.

 ММА среща във виртуалната вселена: всъщност участниците са в домовете си на километри един от друг.
oculus.com

Абед споделя, че очаква работата в метавселената да позволи на страната да разшири дипломатическите си връзки чрез по-всестранна международна и културна ангажираност. „Това е начин Барбадос да разшири дипломатическите си мисии. В момента имаме едва 18 в свят с над 190 държави. Метавселената ни позволява да разширим този кръг, използвайки технологична дипломация, която след това да се разпростре и в културната сфера, изкуството и музиката. През това посолство ще имаме де факто посолство във всяка една държава“, казва Абед за онлайн изданието „Коиндеск“. Според посланика преминаването към метавселената включва и усилие за бързо разработване на виртуална „електронна виза“ в пълно съответствие с международното право и Виенската конвенция.

Корейската столица Сеул пък става първият град, открил свой виртуален административен офис в метавселената. Управата на града обяви, че изгражда „виртуална екосистема за всички административни услуги по отношение на икономика, култура, туризъм, образованието и граждански жалби“. Платформата за административни услуги на Сеул трябва да бъде готова до края на 2022 г.  Във виртуалното кметство гражданите ще могат да се срещат и общуват със служителя, все едно реално са в сградата.

Във виртуалната вселена влизаме чрез специални очила точно както днес във Фейсбук влизаме чрез компютър или смартфон.

 Във виртуалната вселена влизаме чрез специални очила точно както днес във Фейсбук влизаме чрез компютър или смартфон.
oculus.com

Миналия месец Фейсбук обяви, че ще разработи своя собствена метавселена под името „Хоризонт“, като част от плана си да премине от настоящето си на топ социална мрежа към сферата на виртуалната реалност. „Хоризонт“ включва потребители, които работят, играят и общуват във виртуален свят с помощта на VR слушалки. Дзукърбърг, който лично огласи новия курс на „Фейсбук“ (Мета), наскоро обяви, че компанията ще наеме 10 000 квалифицирани работници в Европейския съюз, които ще бъдат заети с изграждането на платформата. Дзукърбърг за първи път започна да говори за метавселената през пролетта, като според него тя ще предостави нови начини за дистанционно общуване между хората много по-задълбочени от тези, който настоящите социални мрежи предлагат в момента. В нея хората ще могат да работят във виртуален офис заедно, да избират дрехи в магазин или да вечерят във виртуален ресторант. „Метавселената ще бъде следващата стъпка във високите технологии след смартфона и мобилния интернет. Ще можем да изразяваме себе си по съвсем нови начини и да се свързваме по много по-реалистичен начин с хора, които са физически далеч от нас“, заяви създателят на Фейсбук. „Когато утре споделя снимки на децата ми с моите родители, те няма да виждат просто снимки, както сега. Те ще виждат внуците си така сякаш те са реално там с тях“, развълнувано обяснява Дзукърбърг.