0

Х ората, които работят в тясно сътрудничество с изкуствения интелект, са по-склонни да изпитат самота, алкохолизъм и безсъние, отколкото колегите си, които работят заедно с хората, според ново проучване.

Пускането на ChatGPT миналата година отвори вратите към изкуствения интелект, тъй като хората по целия свят се втурнаха да използват чатбота, който може да имитира човешки разговори, докато някои индустрии вече обмислят как да включат технологията в ежедневни задачи.

Проучване на Goldman Sachs през март установи, че изкуственият интелект може да замени и да засегне 300 милиона работни места по света.

Асистентът по мениджмънт от Университета на Джорджия Пок Ман Танг стартира проучване за изследване на ефекта на изкуствения интелект върху служителите, след като е работил в инвестиционна банка, която използва чатбот. Проучването установи, че служителите, които работят в тясно сътрудничество с изкуствения интелект, са по-самотни от колегите, които комуникират с хора и са по-склонни към препиване и безсъние.

„Бързият напредък в системите с изкуствен интелект предизвиква нова индустриална революция, която променя работното място с много предимства, но също така и с някои неизследвани опасности, включително потенциално вредни психически и физически въздействия за служителите“, каза Танг за изследването, публикувано от Американската асоциация на психолозите .

„Хората са социални животни и работата с роботизирани системи може да има пагубни ефекти върху личния живот на служителите“, добави той.

Изследователите проведоха четири различни експеримента в САЩ, Тайван, Индонезия и Малайзия, като всички установиха, че служителите, които често работят с изкуствен интелект, са по-склонни да препиват след работа, да имат безсънни нощи и да изпитват повишена самота.