0

Д ните около Нова година са труден момент за някои кучета и други домашни любимци, тъй като силните звуци на празничните фойерверки ги плашат.

Ветеринарните организации призовават за забрана на фойерверките или поне за ограничаване на употребата им, а броят на животните в приютите се увеличава след празниците, тъй като много от тях се плашат до смърт и бягат, а след това не могат да намерят дома си.

Ето как да помогнете на домашния си любимец да преживее този период по възможно най-безопасния начин.

Кучетата са най-често срещаният проблем с домашните любимци, поради което те обикновено се използват като пример в инструкциите.

Не можете да контролирате всичко, затова си струва да се подготвите за най-лошото веднага. Търсенето на избягало животно ще бъде много по-лесно, ако:

- То има адреса си на отделна каишка (основният нашийник се сваля, а каишката с адреса остава);

- домашният любимец е чипиран, т.е. има микрочип под кожата и текущата информация за вас се съхранява в базата данни с номера на микрочипа (можете да проверите това при ветеринарния лекар, който поставя микрочипа, а след това сами да проверите в базата данни);

- имате скорошна и качествена снимка на домашния си любимец. Вероятно имате много снимки на домашния си любимец, но за листовки и обяви за търсене е добре да имате скорошна снимка, на която той е в най-обикновена поза и се виждат отличителните му черти.

Наблюдавайте доколко вашият домашен любимец се страхува от силни шумове.

В общи линии всяко нормално животно се страхува от гърмежи или стрелба, които се чуват в близост. Според експертите проблемът възниква, когато животното проявява страх дори вкъщи, докато навън се чуват силни гърмежи. Джъстин Шотън, председател на Британската ветеринарна асоциация, посочва, че животните с шумофобия могат да се страхуват дори от прахосмукачки и плачещи бебета.

Страхът от силни шумове невинаги се изразява в желание на животното да избяга. То толкова е уплашено, че лапите му треперят и зъбите му тракат, тръгва да се крие в банята, в гардероба или под леглото, не реагира на сигналите на стопанина си и не яде. А ако канонадата го свари навън, към всичко това се добавя и паническото бягство.

Признаците могат да бъдат и по-малко очевидни, като например промяна в поведението, прекомерно слюноотделяне или опити за привличане на внимание.

При някои животни (например зайци или морски свинчета) е трудно да се разбере дали се страхуват, но Джъстин Шотън предлага да се грижите за тях така, сякаш се страхуват.

Ако обаче животното направи нещо безопасно за себе си (т.е. не избяга, а се скрие под леглото) и след това бързо се успокои, подобни реакции могат да се нарекат нормални.

По време на празниците е добре да не си играете прекомерно с кучето си и да не го обучавате, ако това го превъзбужда прекалено много. Превъзбудата може да доведе до по-остра реакция към звука.

Опитайте се да избягвате местата с бомбички и фойерверки.

Да, осъзнаваме, че това звучи утопично, но трябва веднага да кажем, че това е най-ефективният метод, защото всичко останало не работи толкова добре и бързо, колкото ни се иска.

Най-често хората се справят с този проблем с помощта на радикални методи. Например заминаване извън града за Коледа (макар тогава гърмежите да не са толкова интензивни) и Нова година.

Можете да се опитате да не излизате на разходка с кучето, когато е тъмно. Очевидно е, че сега се стъмва доста рано, но ако преместите дългата разходка за сутринта, разхождате се следобед и излизате съвсем за кратко вечер, можете значително да намалите риска да бъдете изненадани бомбички, пиратки и фойерверки. Колкото по-дълго се разхождате в тъмното, толкова по-голяма е вероятността нещо да гръмне. И, разбира се, не бива да излизате с кучето си вечерта на 31 декември. Излезте колкото се може по-рано, за да го оставите да се изпишка, и следващия път излезте рано на следващия ден.

Експертите съветват да не оставяте домашния си любимец сам в момент, в който може да избухнат фойерверките и канонадата. Лоша идея е да заведете домашния си любимец на градския площад или на друго шумно място, тъй като рискът той да се уплаши, да избухне и да избяга е значително по-голям.

Препоръчително е също така да избягвате групи от тийнейджъри

които теоретично могат да хвърлят някоя пиратка, и да не пускате страхливото куче без каишка в седмицата преди и след празниците.

Ако сте сигурни, че домашният ви любимец ужасно страда от празничните фойерверки, посетете ветеринарния си лекар. Той може да предпише успокоителни лекарства. Често е препоръчително да изпробвате такива продукти предварително, за да не се налага да се сблъсквате с тяхната неефективност или с опасни реакции в новогодишната нощ.

И разбира се, никога не трябва сами да „предписвате“ такива лекарства на домашния си любимец, дори ако вече ги имате у дома в аптечката си: дозата, така че да не е опасна, трябва да бъде избрана от специалист.

Поведенческа терапия?

За съжаление е твърде късно да се започне поведенческа терапия, за да се постигне ефект.

Обикновено има само няколко препоръчителни метода (които трябва да бъдат консултирани със специалист, преди да ги използвате). По-специално става дума за класически контрол, когато тревожността на кучето не е много силна. Идеята е, че кучето да си създаде много приятни асоциации с фойерверките. По време на фойерверките му се дават любимите му лакомства, играчки, опитват се да играят с него и да му дават команди. Но ако животното е много уплашено, този метод може да бъде дори вреден.

Друг метод е десенсибилизацията. Това означава, че кучето трябва постепенно да се приучава към шумове, като се започне с тихи звуци. Този метод обаче работи по-добре, ако не става въпрос за истинска фобия от фойерверки, а за висока чувствителност към всякакви силни шумове или пропусната социализация.

И двата метода са свързани с продължителна работа (за десенсибилизация например са необходими поне два-три месеца) и винаги съществува риск от сериозен отпор.

Животното трябва да има възможно най-тихо, тъмно и удобно място

където да може да се скрие, когато започнат бомбичките и фойерверките. Най-добре е да се приготвят седмица или няколко седмици преди празниците.

Седмица преди очакваната няколкодневна канонада пригответе легло за кучето, котешка къщичка и клетка за птици в коридора или друга стая без прозорци. Поставете там любимите играчки и лакомства на домашния любимец - ще му осигурите място, където да се скрие, и ще намалите тревожността му. Един гардероб, коридор, баня или килер могат да свършат работа.

Добра идея е да пуснете музика (ветеринарите препоръчват силна, ритмична музика за най-тревожните моменти, но фоновата музика също може да помогне за намаляване на отрицателните ефекти) и да дръпнете завесите през нощта. Платовете и одеялата могат да помогнат за заглушаване на звука.

Ако животно, което обикновено се страхува от фойерверки, живее на открито, най-добре е да го приберете за периода на опасност в помещение, от което не може да избяга.

Животното винаги трябва да има достатъчно вода

тъй като при тревога то може да пие повече. Наказването на животно, дори ако се е напишкало, определено не е добра идея.

Ако животното вече е уплашено, помогнете му тихо - за предпочитане безшумно.

Ако фойерверките и пиратките са започнали и вашият домашен любимец ги забележи, не бъдете прекалено настойчиви, когато се опитвате да го успокоите. Не спирайте кучето си да тича из стаята и да скимти или да се крие под леглото. Просто отворете вратата към място, където не е толкова шумно. Ако кучето ви се притисне към вас и трепери (и само тогава), прегърнете го силно и дишайте дълбоко. Ако поиска да си тръгне - не казвайте нищо, не го хвалете и не го галете, просто го оставете да си тръгне. Вероятно ще намери най-тихия ъгъл и ще лежи там повече или по-малко спокойно, докато грохотът утихне.

Ако сте навън по време на фойерверк, приберете се вкъщи, но не бързайте.

Върнете се до вкъщи, вместо да стоите до експлодиращите фойерверки и пиратки и да чакате кучето ви да се успокои - то няма да се успокои. Животното ще се дърпа и лута напосоки, но вие трябва да вървите достатъчно спокойно, да държите кучето за каишката и е добре, ако човек може, да се движи не по права линия, а да върви малко на зиг-заг, заобикаляйки например дървета и пейки. Това дава възможност на кучето да се опомни и вероятно в някакъв момент то ще се поуспокои, ще започне да подушва земята. Ако ви се стори уместно, направете кръг около сградата, в която живеете.

Но ако фойерверките не спрат да гърмят, най-добре е да се скриете: в най-близкия вход, например, или в кола.

Ако живеете в къща с двор, след като фойерверките са избухнали, проверете двора за остатъци от тях – по-добре е домашните любимци да не се сблъскват с тях.