0

Д ядо Коледа ще дойде в България около 2,17 ч. рано сутринта на 25 декември, съобщи сайтът на феновете на Добрия старец.

Според northpoleflightcommand.com това е средното време за посещението му на повечето места по света на базата на статистически анализ от предишните му коледни пътешествия.

Като общо правило Дядо Коледа гледа да пристигне в къщите на децата между полунощ и 4 ч, когато малките палавници вече спят. Средната стойност 2,17 ч. е получена на базата на информация от хиляди ентусиасти от цял свят, които проследяват най-важния полет в годината. Те са нарекли организацията си „Авиационно командване на Северния полюс“. Тази група търси нови членове, които нарича „елфи“, за да може да осигурява още по-точни данни в реално време за пътя на Дядо Коледа на Бъдни вечер, скоростта на шейната и т. н.

Интересното е, че проследяването на Добрия старец вече 66 години се извършва от Северноамериканското командване на аерокосмическата противовъздушна отбрана (НОРАД). Това двунационално военно командване, съвместно начинание на САЩ и Канада, през цялата година осигурява защитата на небето над Северна Америка от оръжия, които може да унищожат цели градове.

Но само на Бъдни вечер доброволци от НОРАД поемат благородната задача да информират малките и не толкова малки деца как протича полетът на Дядо Коледа около Земята и кой град посещава в момента.

„24 часа в денонощието, 365 дни в годината НОРАД защитава Северна Америка, като проследява самолети, ракети, изстрелвания в Космоса и всичко друго, което лети във или около северноамериканския континент – заяви ген. Глен Д. Ван Хърк, командирът на НОРАД. - Както правим от 1955 г. насам, и този 24 декември пак сме готови за нашата безотказна мисия – да проследим Дядо Коледа.“

НОРАД ескортира Добрия старец с изтребители F-15, F-16 и F-22 на ВВС на САЩ, както и с CF-18 на канадските ВВС. На Бъдни вечер пилотите посрещат Дядо Коледа край брега на канадския остров Нюфаундленд. Те го придружават безопасно през цялото въздушно пространство на Северна Америка, докато той се върне на Северния полюс.

Мощната радарна система на НОРАД има 47 инсталации в Аляска и Северна Канада. Щом тя установи, че Дядо Коледа е излетял от Северния полюс, ПВО командването го проследява чрез инфрачервените сензори на своята глобална мрежа от сателити. Те обикновено позволяват на НОРАД да засече топлината, отделяна при изстрелването на ракети.

Но когато Дядо Коледа облита Земята, сателитите проследяват местоположението му, като засичат носа на елена Рудолф. Той има инфрачервен „подпис“, подобен на този на ракета, предаде DOD NEWS.

Преди няколко години от НОРАД съобщиха специално за „Телеграф“: „Нашият радар посочва, че той (Добрият старец – б. р.) ще бъде над вашия дом между 21 ч. и полунощ“. Този интервал е малко по-различен от посочения от northpoleflightcommand.com. Въздушните стражи на небето на Северна Америка обаче изтъкнаха, че Дядо Коледа ще се отбие само тогава, когато всички хлапета вече са заспали в леглата си. Това съответства на информацията, подадена от „Авиационното командване на Северния полюс“.

600 доброволци отговарят на въпросите на децата

От НОРАД съобщиха, че тази година около 600 доброволци ще отговарят на въпроси за местоположението на Дядо Коледа, получавани на тел. 1-877-Hi-NORAD (446-6723). Миналата година те са получили над 20 000 обаждания. Феновете на Добрия старец може да проследяват пътя му в реално време и чрез сайта NORADSanta.org, който м. г. е бил посетен от над 11 млн. души от над 200 страни и територии. Това е възможно и чрез страниците @noradsanta във Фейсбук и Туитър, както и чрез @NoradTracksSanta_Official в Инстаграм.

Малките палавници може да проследят пътя на Дядо Коледа и чрез търсачката Гугъл. Тя предлага тази услуга, и то на български език, на адрес https://santatracker.google.com/intl/bg/.