0

О т незапомнени времена еленовите рога се смятат за мечта за всеки истински ловец. Малцина извън авджийската общност обаче знаят, че именно България държи световния рекорд за трофей. Той е с внушителната оценка от 273,6 точки по CIC. Страната притежава 15 трофея с оценка над 250 т. по CIC. Десет от първите 20 трофея в света са български. Затова и в България критерият за трофеен екземпляр е силно завишен. Ценят се рога с тегло между 7 и 14 килограма.

Сетива

Благородните елени имат добре развити слух и обоняние. Така усещат опасности и неприятели от много големи разстояния. Затова ловецът трябва да вземе мерки да не излъчва тежка миризма. А пушенето е абсолютно забранено, защото е равнозначно на провал. Това споделят познавачи на един от най-трудните излети пред блога „Ловни страсти“.
Красивите животни имат много лошо зрение. Точно за това са много плашливи и предпазливи. Разчитат на други сетива и лесно се плашат. 


Основният лов на благороден елен трябва да се осъществява през зимата, изключение прави този с т.нар. рев. При липсата на снежна покривка има голяма вероятност да се изгуби животното или да избяга наранено. Опитните авджии препоръчват качествената ловна пушка с добра оптика, която да позволява изстрел от поне 300 метра разстояние. Препоръчително е оръжието да е с голям калибър.

Търпение

Всички познати видове лов на благороден елен са доста трудни и изискват изключително търпение. Невъзможно е да се приближите до животното два пъти. Ако не улучите от раз, време и възможност за втори изстрел няма. Ловът с устройство с мелодия се използва, за да се подмами животното. Като се имитират звуци от кошута, еленът се подмамва да се приближи. Тишината е най-добрият съюзник. Всеки звук може да е фатален и животното да избяга.
Неповторимо събитие за всеки ловец е ловът с т. нар. рев. По този начин освен че ще си осигурите незабравими и ярки спомени, но ще се сдобиете и с внушителен трофей. 
Като всеки вид лов и при този се изискват добри познания, умения и търпение. За да се запази обичайното им местообитание, е необходимо да се ловува на едно и също място не повече от два пъти годишно. Обезпокоен ли е, благородният елен се мести в друга част на гората.
Опитните ловци се вслушват в гласовете не елените. Така се отличават и мъжките от женските.

Райони

Благородният елен неслучайно носи своето име, защото е благородникът на гората. Предпочита само екологично чисти райони, демонстрира гордо своята корона от рога и оставя ясна диря в съзнанието на всеки ловец. В България ловът на мъжките благородни елени е разрешен през есента и зимата – от септември до края на януари. За женските острел е разрешен от 1 октомври до края на календарната година. Ловците с грижа към природата обаче избягват да стрелят по женски, защото това вреди на популацията, за която у нас винаги са се полагали изключително много усилия и грижи.

В Шумен се радват на добра популация

Популацията на благороден елен в районите на ловно-рибарското дружество „Сокол-Шумен” се е увеличила. Това е следствие от намалелия брой диви свине заради заразата АЧС. 
„По-силен беше сезонът при отстрела на благороден елен и дребен дивеч, а по-слаб при реализацията на плана за ползване на дива свиня”. 
Това разказва специалистът на ловно-рибарското дружество в Шумен Стоян Стоянов пред сайта на СЛРБ. При планирани 33 броя благородни елени шуменските ловци са повалили 25. В сравнение с предходния ловен сезон трофеите са с 5 повече.

Хранят се вечер и сутрин, крият се през деня

Елените се хранят привечер, през нощта и рано сутрин. Използват растителна храна - трева, листа и клонки от дървесни и храстови видове, културни растения, жълъди, горски семена и плодове. През зимата се хранят с къпини, малини, зеленика, трепетлика, ива и дори с кора на млади дръвчета. Обикновено живеят на малки стада, съставени само от мъжки или женски индивиди, които се смесват само в размножителния период. Слабо са привързани към определена територия и често странстват на големи разстояния. Кошутите са полово зрели на 2 години, а мъжките са полово зрели и годни да оплождат след 3-ата година. Брачният период на елена започва към 20-25 август в по-южните и по-топли райони, а в планинските места - през първата половина на септември и продължава около един месец. 

Бременността на кошутите продължава около 8 месеца (240-250 дни) и в края на май и началото на юни те раждат по 1, рядко по 2 малки. Неприятели на елените са вълците, чакалите, лисиците и рядко мечките и подивели кучета. Новородени са отмъквани и от едри грабливи птици.