0

А рхеолози ще проучват отсечката до Двореца светилище на Перперикон, ако до седмица бъде издадено разрешение. Това обясни пред „Телеграф“ проф. Николай Овчаров. Той обясни, че е нужно само министърът на културата в оставка да подпише документите. Ако това стане, учените започват работа на 4 юли. Заради липсата на средства обаче ще бъдат в намален състав.

„Няма да мога да продължа работата от миналата година, защото засега имаме осигурени само около 50 000 лева от община Кърджали, а не 350 000, както ни се полага от държавата. Това означава да работя само с 15-20 човека, а не с 60. Затова ще се концентрирам около тази отсечка до Двореца светилище, която е интересна“, коментира проф. Овчаров. Той обаче изтъкна, че това е 4-5 пъти по-малък обект от планираното. За Мисионис също ще има средства само за около 20 човека.

Татул

През закъснялото археологическо лято проф. Овчаров е планирал и разкопки на Татул, където ще разполага с едва 20 000 лв. от бюджета на община Момчилград.

„Всеки може да направи проста сметка за какво ще стигнат тези пари в условията на инфлацията. На практика ще можем да платим за месец на десетина души копачи и дотам. Това е проблем за родния културен туризъм“, каза още Овчаров. Според него темата за целевото финансиране на обектите се смесва с парите за редовните проучвания, за които сесията за одобряване е отложена за средата или края на юли.

Финансиране

„Има някакво смесване и по темата с консервация и реставрация, където пак не участвам и които нямат нищо общо с темата за разкопките“, подчерта проф. Овчаров и изтъкна, че финансирането на Перперикон от държавата датира още от 2001 година.

Подновяват разкопките край Стройно

За трета поредна година екипът на Даниела Агре от НАИМ при БАН ще продължи разкопките в близост до параклиса „Свети Илия“ в село Стройно. Там бяха разкрити основи на уникален трако-римски храм – толос с диамант от периода II-III век от н.е. Археолозите ще работят от 1 юли, като срокът им е двумесечен да проучат пространство от близо 350 кв. м в южната и централна част на храма. Ръководителят на екипа се надява междувременно да завърши процесът за „пресяване и одобряване“ на проектите, които ще бъдат финансирани със средства от Министерството на културата.

Археолозите са категорични, че няма друг храм от този период с подобни размери на територията на Балканския полуостров. Разкопките са започнали като спасителни през 2014 година след серия от иманярски набези. През 2018 г. е било извършено мащабно геомагнитно проучване, като е била очертана площ от над 30 дка с разположен върху нея архитектурен комплекс, изграден най-вероятно за римската династия на Флавиите (69-96 г. сл. Хр.). Целият обект представлява една сграда, оградена от стена, пред която има перистилен (покрит) коридор с колонада от близо 120 облицовани с мрамор колони.