0

Т ридесет дървени саркофага на над 3000 години, съдържащи мумии, бяха представени в Египет, след като бяха открити седмица преди това в некропола Асасиф в Долината на царете в близост до южния град Луксор, съобщи Би Би Си.

Тридесет дървени саркофага на над 3000 години, съдържащи мумии, бяха представени в Египет, след като бяха открити седмица преди това в некропола Асасиф в Долината на царете в близост до южния град Луксор, съобщи Би Би Си.

От министерство по въпросите на паметниците на културата окачествиха находката като една от най-значимите през последните години. За последен път толкова добре запазени подобни реликви са открити в края на ХIХ в.
Саркофазите с надписи и рисунки са открити на две нива в некропола - 18 на долното и 12 на горното ниво. Дървените ковчези са предназначени за мъже и жени жреци, като и за деца от Двадесет и втората династия на Древен Египет. Те са били събрани и скрити от жрец, за да не бъдат плячкосани.

Независимо от това, че са толкова стари, по саркофазите могат отчетливо да се различат изображения на змии, птици, лотуси в различни цветове. Всички те са отлично запазени и изискват съвсем дребни намеси на реставраторите. Причината да са в това състояние е че в близост няма никакви населени моста.

Съвсем наскоро известният египтолог Захи Хауас съобщи за две други археологически открития – изследователите са намерили царска гробница и „промишлена зона“, в която е имало около 30 работилници. Откритията са направени от екип, който работи в Луксор от декември 2017 г. Едното е направено в тъй наречената Западна долина, а другото – в Източната долина. Въпросната „промишлена зона“ е една от най-древните, известни на науката.

По думите на Хауас в този район са открити пещ, използвана за производство на керамични изделия и резервоар за питейна вода, предназначен за работниците. В една от 30-те работилници очевидно се е обработвало злато. Открити са също така и складови помещения, както и големи количества керамика от времето на управление на фараоните от XVIII династия.

Освен това сред откритите предмети има пръстен, украсен със скарабей и стотици инкрустирани с перли предмети, които са се използвали за украса на царски гробници.

Също така е открита царска гробница, която е получила условното обозначение KV 65. Тя е била празна, ако не се смятат инструментите, използвани за изграждането й.

В последно време дейността на археолозите в Египет е доста активна, египетското правителство редовно огласява археологически открития с надеждата да привлече туристи. През май в провинция Сохаг бе открита гробница на повече от 2000 г. с добре запазени стенописи и непокътнати мумии на животни. „Това е една от най-удивителните находки в този район“, каза при представянето на находката генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири.

Подземната гробница с много вътрешни помещения е в Ахмим. Тя е принадлежала на големец. В нея е намерена човешка мумия и повече от 50 мумии на животни - мишки, соколи, котки. Открити са два саркофага, но вторият е празен. Вероятно е бил предназначен за съпругата на погребания.

През септември пък бе съобщено, че египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните и на по-голяма територия, отколкото мислеха специалистите досега.

Изследване на известна праисторическа мумия, за която се смяташе, че се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в Южен Египет, показа, че балсамирането е започнало 1500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега.

Учените разкриха и използваните за мумифицирането материали - растително масло, загрята смола от иглолистно дърво, екстракти от ароматни растения и растителна захар и дъвка. С тях са напоени платовете, в които е увито тялото. В тази "рецепта" има антибактериални съставки, използвани в подобни пропорции през пика на мумифицирането 2500 години по-късно.

Специалистите също така определиха пола и възрастта на хората, чиито кости бяха намерени в древния черен гранитен саркофаг, открит в Александрия през юли. Костите принадлежат на 20-годишна жена, на мъж към края на 30-те и на мъж в началото на 40-те. Единият от черепите има отвор, насочващ към "хирургическа интервенция", каза ръководителят на изследването Зейнаб Хашиш. В някои от костите е открито злато. Саркофагът от черен гранит е с височина 1,85 м, с дължина 2,65 м и широчина 1,65 м. Той е на 2000 г. и е най-големият, намиран в Александрия. Гробницата е от периода на Птолемеите.