0

В арна се намира само на 15 минути път от Шипка. Само че не в България, а в Канада. „Телеграф“ вече разказа историята как двете населени места, отстоящи на над 7000 километра от България, се сдобиват с българските си имена. Името на Шипка е дадено от местния пощальон с германски произход, който се вдъхновил от репортажите на американския журналист Джанюариъс Макгахан за хода на Освободителната война в България. Името Варна пък било дадено от мореплавател, който се установил в Канада и решил да кръсти града си на най-красивото място, което някога бил виждал.

Загадката бе разплетена от генералния ни консул в Торонто Велислава Панова, след като тя започнала да организира срещи с всички кметове на населени места в провинция Онтарио, за да може българската общност да участва в местни инициативи. Така за своя изненада разбрала, че в най-населената провинция на Канада има цели две селища, които носят български имена.

Следващата стъпка на Панова е да разкаже на жителите на Шипка и Варна за градовете със същите имена в България.

Инициатива

„Спонтанно решихме, че можем да организираме дни на България в Хюрън Каунти. Това е областта, където се намират тези два града – Варна и Шипка. Понеже хората бяха доста любознателни и им беше интересно да разкажем за България“, споделя Панова пред „Телеграф“.

Първият такъв ден ще бъде на 8 септември. В него ще участват кметовете на двата града – Пол Клоп, градоначалник на Варна, и Джордж Финч – кмет на Шипка.

Срещата с канадските варненци се организира в бирария, където се произвежда европейска бира по немска рецепта. Местните ще се запознаят с българския фолклор, ще хапнат традиционна баница, луканка, сирене и кашкавал и ще се почерпят с българско вино. Луканката ще бъде закупена от българския магазин „Карлово“, а виното – от голям роден производител. Всичко това е осигурено от нашето Генерално консулство.

Фолклор

На срещата ще участва българката Дими Драгиева, която е родом от Варна. У нас е била народна певица, а в Канада работи като медицинска сестра в детската болница в Торонто. „Тя ще носи народна носия, ще си приготви 3-4 песни, които да изпълни, за да ги запознаем с българския фолклор и ще разкаже за Варна. Генералното консулство й помага в частта с историята на морската ни столица. Помолихме хората в социалните мрежи да се включат със снимки и да ни ги изпращат. Доста хора се включиха в тази кампания. Подготвили сме слайдове със снимките и ги събрахме във видеоклип. Дими ще говори за всяка снимка, ще обяснява какво е и къде се намира, какво е важно да се знае“, каза Велислава Панова.

Общност

На срещата се очакват много хора от българската общност.

„Българската общност доста хареса тази инициатива. Един от нейните представители, който ще присъства, е канадец от български произход. Казва се Матей Недков и е председател на канадско-българската бизнес асоциация. Те помагат на българския бизнес, ако иска да дойде на канадския пазар. И обратното – ако канадска фирма иска да инвестира или по някакъв начин да стъпи на родния пазар. Участие са заявили и още няколко български семейства“, разказва Панова.

По-нататък инициативата ще продължи с представяне в Хюрън Каунти на други български градове, като се започне с Бургас и Пловдив.

Кръщават парк на Игнат Канев

До края на септември ще стане ясно кога парк в канадския град Мисисага ще бъде кръстен на името на българина, известен с филантропската си дейност, Игнат Канев. Инициативата за това отново е на Генералното ни консулство в Торонто.

Решението на общинския съвет в града вече е факт, проведено беше и обществено обсъждане.

„Надявам се до края на септември да имаме повече яснота. Общественото обсъждане трябваше да е свършило в началото на септември. Идеята на това обсъждане е, ако някой има против, да напише мотивирано възражение. След като мненията се обработят в общината, към средата на месеца ще знаем какъв е резултатът. И към края на септември ще имаме яснота кога ще стане самото събитие по прекръстването“, обясни Велислава Панова.

До смъртта си през юли 2020 г. Игнат Канев е почетен консул на България в Канада. Той притежава десетки признания в Канада и България - удостоен е със званието „Член на ордена на Канада“, орден „Стара планина – първа степен“, почетен гражданин е на град Русе и горд носител на доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Във Ванкувър показват историята на азбуката ни

На 22 септември – Деня на българската независимост, във Ванкувър се открива изложба „Светлината на буквите“, посветена на българската азбука. Ще бъдат показани 13 произведения по повод 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Колекцията е събрана от член-кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, а творбите са предоставени със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН. Изложбата е от 2013-а – годината, която е обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.