0

Г роздоберачка от Лясковец е една от първите български жени, изобразени върху новите соцбанкноти, пуснати в употреба в България след 9 септември 1944 г.

Емисията на банкнотата от 100 лв. е 1951 г. Върху „лицето” й стои портретът на комунистическия лидер Георги Димитров, а вдясно от него новият герб на Народна република България. Върху гърба на банкнотата, в средата, е разположено изображение на гроздоберачка в народна носия. Цялата емисия банкнота е отпечатана в „Гознак” – СССР.

Усмивка

Усмихната жена с кошниците грозде се казва Софка Кочева – Лисева, чиято история, макар да е абсолютно неизвестна у нас, е изключително любопитна. През септември 1936 г. в малкото лозарско и винарско градче Лясковец пристига известният за времето си софийски светски фотограф Димитър Кацев. Поставената му задача е да открие и да заснеме млади и красиви български момичета гроздоберачки, чиито рекламни снимки след подбор ще бъдат отпечатани в наши и чуждестранни списания. Кмет на Лясковец по онова време е Стоян Тахрилов, който след 9 септември 1944 г. е убит от комунистическата власт като враг на народа. Той приема поставената му задачата присърце и сам тръгва да търси подходящите момичета. На избраните той поръчва да бъдат облечени непременно в местна народна носия. Подбраните от кмета момичета, придружени от столичния фотограф излизат на лозята край града и там на всички е направена фотосесия с групови и индивидуални снимки. След като си свършва работата, фотографът се връща отново в столицата, а две седмици по-късно се обажда на кмета Тахрилов и му съобщава, че „отговорните лица” са направили избора си.

Отличена

Отличената мома гроздоберачка е 22-годишната Софка Кочева. Тя получава по пощата от фотографа Кацев две свои индивидуални снимки. На едната, облечена с бяла риза, бродирана с червени мотиви, тя позира с кобилица на рамо, на която са окачени две кошници, препълнени с кехлибарени чепки грозде. А върху другата снимка красивата българка държи в ръцете си свесла от вкусния и традиционен за този винарски регион плод. Снимките са публикувани в много български списания, но скоро историята със Софка е забравена в родния й Лясковец. Самата тя се омъжва в София за търговеца на вино Димитър Лисев и му ражда три дъщери. По време на Втората световна война обаче бизнесът с вино замира. Съпругът на Софка е на ръба на фалита и затова семейството е принудено да се премести да живее в Лясковец, за да се спаси от несгодите на войната. През март 1944 г., при една от американските бомбардировки над София, е срината до основи къщата на семейство Лисеви. След 9 септември 1944 г. новите управляващи, комунистите, нанасят поредния жесток удар върху семейството. Те обявяват съпруга Димитър за капиталист и народен враг и му забраняват да се занимава с търговията с вино. Семейството е обречено на мизерно съществуване. И точно тогава се случва нещо изключително любопитно и невероятно.

Обрат

През 1951 г. Българската народна банка пуска в обращение нови банкноти с номинал от 1 до 200 лв., които са отпечатани в СССР. Върху гърбовете на две от банкнотите: 50 и 100 лв., са изобразени берачки на грозде. Гроздоберачката върху столевката се оказва съпругата на обявения за буржоа и народен враг търговец, Софка Кочева – Лисева. Новите столевки предизвикват шок както сред съгражданите, близките и познатите на жената, така и върху самата нея, тъй като никой от БНБ не се е обаждал и не е искал съгласие тя да бъде поставена върху новите социалистически банкноти. Изненаданата Софка успява да се свърже с фотографа Димитър Кацев, автор на въпросната снимка от края на 30-те години, и той потвърждава, че лицето върху банкнотата действително е тя. Авторът на снимката споделя също, че е бил поканен от новата власт за консултант в Народното събрание по проекта за избор на визия и оформянето на новите банкноти. На своя глава той решава да покаже на народните представители снимките на Софка, направени от него 15 години по-рано. И депутатите единодушно решават едната от Софкините снимки да бъде поставена върху гърба на банкнотата с номинал от 100 лв.

Детелина

Снимката, използвана върху новата банкнота, се оказва „четирилистната детелина” за Лисеви. Благодарение на получената известност семейството получава разрешение от комунистическите властите да се завърне отново да живее в София. Софка е назначена на работа в „Български пощи”, а трите й дъщери са приети да се учат в технически университети.

Столевката с изображението на младата лясковчанска гроздоберачка е в обращение в периода от 12 май 1952 г. до 31 март 1962 г., когато е изтеглена от употреба във връзка с пуснатите в употреба нови банкноти. А след деноминацията директорът на народната банка подарява четири от вече негодните столевки на Софка и на трите й дъщери. Една от банкнотите след това на свой ред пък е подарена от едната от дъщерите, Лиса Лисева, на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Кина Двулевката живее сама и забравена в Сухиндол

Сюжетът с жени, извършващи селскостопанска работа, е сред най- използваните върху банкноти снимки и картини още от началото на миналия век. Наред с гроздоберачките върху старите хартиени левчета още са представяни и розоберачки, тютюноберачки и жътварки. В демократичния период образите на „жените труженички” отстъпиха на тези на националните ни герои и природните ни забележителности.

Първата берачка на грозде, поставена на банкнота, е лясковчанката Софка, но веднага след нея, още в следващата емисия, тя е „наследена” от сухиндолката Кина Гърбова, чието изображение просъществува върху двата български лева почти цели 30 години, чак до началото на 90-те години на ХХ век. Днес леля Кина живее сама и забравена в Сухиндол и с носталгия си спомня за годините, когато портретът й е бил във всеки български портфейл.