0

Д ядо Коледа ще прелети над България около полунощ. Това съобщиха специално за „Телеграф“ от Съвместното командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка (НОРАД).

Те ежегодно проследяват движението на белобрадия старец и еленовия впряг. Традиционно шейната минава над страната ни в средата на нощта преди Рождество. Тази година това ще се случи за 67-и път в интервала между 21,00 и 00,00 часа местно време. Шейната ще бъде видима само около 5 минути на небосвода, след което ще напусне пределите на видимостта. Това може да бъде видяно и с просто око, но за невярващите светещата точка с еленовия впряг може да бъде объркана с преминаването на Международната космическа станция. Полетът на Дядо Коледа ще бъде охраняван от Националната въздушна гвардия на Ню Йорк и от служителите на Кралските канадски военновъздушни сили.

Мисия

Охранителната мисия на военните започва на 24 декември в 04,00 часа по източното крайбрежие на Канада и САЩ. Системите ще следват движението на Дядо Коледа по света, а по време на полета на шейната през територията на Канада и САЩ изтребители на канадските и американските ВВС ще се издигнат във въздуха, за да ги придружат. Това ще стане с група от американски F-22 и канадски CF-18. „Всяка година около коледните празници НОРАД поема допълнителна мисия да проследи полета на шейната на Дядо Коледа, за да може той да пътува безпроблемно по света“, се казва в изявлението на командването. Северноамериканското военновъздушно космическо командване, което включва системи за противовъздушна противоракетна отбрана на Канада и САЩ, освен да пази цялата тази огромна територия по Коледа извършва и една специална мисия и тя е да следи движението на шейната на Дядо Коледа.

Традиция

За целта се използват 47 радара, разположени в северните и източните райони на двете страни, както и сателити, оборудвани с инфрачервени сензори. Смята се, че те реагират на топлината, излъчвана от червения нос на Рудолф, който е начело на еленовия впряг. Специални цифрови фото- и видеокамери на НОРАД, инсталирани по целия свят, записват местоположението на Дядо Коледа по време на цялото му пътешествие в празничната нощ. Традицията за проследяване на Дядо Коледа от НОРАД започва през 1955 г., когато магазин в Колорадо Спрингс допуска печатна грешка в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник. Първото обаждане идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп - директор на службата, предшестваща НОРАД.

Командване

Офицерът уверява детето, че Дядо Коледа е на път, а след като още малчугани се обаждат в командния център, армията добавя новата задача към своята отбранителна мисия. Командването е кръстено НОРАД три години по-късно и представлява комбинирана канадско-американска военна агенция. Оттогава мисията по проследяването и охраната на Белобрадия старец става традиция на командването. За проследяване на маршрута системата използва четири варианта - спътници, радари, изтребители и специални „камери на Дядо Коледа“. Видеоклиповете от тях са достъпни в сайтовете за видеообмен и социалните мрежи.

Проследяваме го в реално време, елфи отговарят на обажданията

Всички, които искат да следят движението на Дядо Коледа в реално време, могат да го направят на www.northpoleflightcommand.com и на www.santatracker.google.com. Тежката задача по информиране на нетърпеливите малчугани пък се изпълнява от доброволци по целия свят, които се наричат елфи и обикновено отговарят на повече от 130 000 обаждания само в нощта преди Коледа.