0

Т ази година iPhone навършва 17. Лансирането на контролираното с пръсти устройство бе моментът, който формира очакванията ни за смартфона оттогава до ден днешен. С него израсна почти цяло поколение, което не познава живот без смартфон. Измина достатъчно време, през което хората видяха добрата и лошата му страна.

Обвиняват умните устройства, че нашите деца (поне голяма част от тях) живеят в телефона, в социалните мрежи, което им пречи да израстват личностно. Част от тези хора, както и голяма част от родителите търсят начини да ограничат децата си да ползват устройствата – било то с приложения за ограничаване на екранното време, било то с други, по-крути мерки. Но има и хора, които се връщат към т. нар. „глупави телефони”, онези, които ползвахме преди 20-ина години, само с фенерче и батерия, издържаща седмица.

Изоставянето на смартфона дори се превърна в тренд, тийнейджъри, търсещи начини да избягат от социалните мрежи, формираха течение, наречено neo-Luddities (неолудизмът или новият лудизъм е философия, противопоставяща се на много форми на съвременната технология).

Но изоставянето на смартфона вероятно ще стане по естествен начин, както преди време предрече AI-гуруто на Meta, Ян Лекун (Yann LeCun). Той смята, че до 10-15 години смартфонът ще изчезне. От какво ще бъде заменен? Лекун смята, че това ще са смарточилата с добавена реалност.

Какво е общото между всички технологични продукти, които се лансират днес на пазара? Няма да даваме жокер, отговорът е лесен и един: AI функции. Всички технологични гиганти залагат смело на изкуствения интелект. Заради това предсказанието на учения не изглежда никак странно, дори повече от логично.

С риск да се отклоня леко от темата ще разкажа, че преди седмица имах възможността да шофирам автомобил в компютърна игра, буквално превъртях играта. Макар смарточилата с добавена реалност да са много различни с очилата за виртуална реалност, които ми бяха сложени, споменавам този пример само за да подсиля тезата си за скока в развитието на технологиите. И, поставяйки тези очила на очите ми, аз управлявах (на полигон) MINI Cooper, докато в същото време бях в компютърно генериран свят с летящи китове, течаща лава и т.н.

Но да се върнем към смартфоните. Ако допуснем, че те наистина ще изчезнат и бъдат заменени от смарточила, как тогава ще можем директно да комуникираме с приложения или услуги?

„Последното нещо, което бихме искали, са интелигентни виртуални асистенти, които ни помагат в ежедневието. Всички днес носим смартфон в джобовете си, след 10 или 15 години вече няма да имаме смартфони, ще имаме очила с добавена реалност“, заяви Лекун преди две години. “Компютърът пак ще е в джобовете ни, но ще говорим на очилата си, а те ще изобразяват съдържанието.”

Дори да не сте гледали нито една серия за Джеймс Бонд, със сигурност знаете поне две неща на агент 007: той изглежда много добре, винаги, а шпионските джаджи, които Q му дава, винаги са дискретни. Очилата на Ray-Ban и Meta са и двете.

Те се предлагат в 150 варианта, с две рамки, седем цвята и множество опции за лещи. Камерата е 12MP. Разделителната способност на снимките е подобрена до 3024 x 4032 пиксела, докато видеоклиповете вече са 1080p при 30 кадъра в секунда. Вече има пет микрофона вместо един, така че да звучите по-добре при разговори.

Качеството на високоговорителя се е подобрило. Той е по-силен, с повече баси, по-малко „изтичане” на звук и поддръжка на пространствен звук. Meta е вкарала в играта и малко AI, за да могат потребителите да стриймват във Facebook или Instagram.

Готин начин да изпъкнете в компанията е, ако кажете на приятел, че искате да му пуснете любимото си парче, но вместо да му подадете AirPods, му подадете очилата си. Може да помислят, че ви е напекло слънцето, но още по-добре, така впечатлението ще е още по-силно.

За снимки или видеоклипове, може да се използва израза „Hey Meta“ или бутона в горната дясна част: веднъж за снимка, продължително натискане за старт на видео запис.

Всичко звучи добре, но за момента си има и много минуси. Но да не забравяме: предвиждането е за след 10-15 години, а с помощта на AI развитието на смарточилата ще е огромно. Остава да стоим и чакаме. Факт е, че смартфоните просто не се развиват със скоростта, с която го правеха преди години. Така че е време за нещо ново.