0

К аменни дървета  отпреди 70 млн. години и гигантски кости на мамути лежат на дъното на Черно море. Търсачите на силни усещания отдавна са открили чудесата на подводния свят. "Да се разходиш по морското дъно, е уникално преживяване, което няма как да се опише. Просто трябва да се преживее. Само този, който се е докосвал до останките от потънали кораби сред гробовна тишина, може да разбере", разказват гмуркачите. Любимо място на повечето от тях  е мистичната каменна гора, поникнала на дъното на морето.  Невероятният феномен лежи в морето, близо край Созопол.

Чудо

Каменна гора като в приказките е „поникнала” под водата. Чудото било открито преди много години от гмурци, но през последните години интерес към него вече проявяват и археолозите. Вкаменените дървета се намират на метри от прочутия остров Свети Иван. Във водите около острова, на около двадесет метра под водата, се разкрива един паралелен приказен свят. Стотици каменни стволове с диаметър от по няколко метра се извисяват под водата. Учените предполагат, че това са дървета, гората  на дъното се е появила преди поне седемдесет милиона години. Първоначално тя е била обикновена дървесна растителност, поникнала на сушата. Впоследствие на това място се е образувало Черно море и водата му е заляла сушата. Така гората се е озовала на морското дъно, а солената вода и липсата на кислород я е консервирала във вкаменено състояние.   Тази хипотеза обаче тепърва предстои да се докаже. За учените остава загадка и какъв природен катаклизъм я е потопил на дъното? 

Снимки: Найден Недев

Вулкани

40 години след първите проучвания тук подводните експедиции са възобновени. 

Известният геолог проф. Христо Пимпирев е един от хората, решили да разгадаят тайната на каменната гора. С помощта на водолазен екип е изготвена подробна карта и са описани множество дънери, някои от които достигат 4 метра в диаметър, с корени, които се развиват в дълбок въглищен пласт. Неговата хипотеза е, че на това място преди 70 млн. години в края на кредния период  са съществували вулкани.  

"Кратерът на един от тях е бил на мястото на днешен Созопол, той е пропаднал и е бил ограден от вулкански скали. Калдерата или скалистият кожух на кратера е изолирал сладководна лагуна, в която преди повече от 12 милиона години са се развивали тропични гори и торф. В близост е съществувало едно сладководно езеро, което е започнало да се заблатява, а край него са поникнали кедрови гори и друга пищна растителност. След някакъв катаклизъм в лагуната нахлува солена вода с високо съдържание на силикати. Те постепенно изместват органичните макромолекули на дървесината", смятат учените. 

Хипотезата звучи  напълно логично, като се има предвид, че освен вкаменените дървета, на дъното на морето лежат и тонове кости на мамути. Те доказват, че преди милиони години мястото е било суша, внезапно залята с вода. 

Снимки: Найден Недев

Античен град потънал край Черноморец

Северно от Созопол, край Черноморец, на морското дъно лежи и цял античен град. Археолози откриха останките преди десетина години по време на разкопки на западния полуостров Акин (Акра). Руините от древните сгради вече са залети от морето, но   преди векове, когато са градени, със сигурност са били върху сушата. Морето  залива постепенно полуострова и намалява територията му. Нивото на морската вода се покачва средно с 1,5 до 4 мм годишно. Вследствие на така наречената новочерноморска трансгресия някогашният древен крайбрежен град в момента се е превърнал в подводна атракция. Археолозите са разкрили още невероятно масивни крепостни стени с две бойни кули, разположени на 30 метра една от друга. Част от крепостната стена е в морето, но по-голямата е на сушата. Стените са с внушителна широчина от 2.60 м, по-масивни дори и от крепостната стена в Созопол. Археолозите смятат, че руините най-вероятно са от ранновизантийската крепост Кримна, която е била разположена на това място. Твърдината е спомената в древните източници по повод срещата между българския владетел Михаил Шишман и византийския император Андроник ІІ. Двамата се срещнали в крепостта Кримна, за да уточнят откъде ще минават границите между България и Византия. По време на разкопките на полуостров Акин са открити още монети от времето на императорите Анастасий и Юстиниян и бронзови кандила. Предполага се, че крепостта е изградена около 500-ата година и вероятно разрушена след по-малко от век по време на аварските нашествия.

Това, което е останало на сушата от античния град край Черноморец.

 Това, което е останало на сушата от античния град край Черноморец.
Снимки: Найден Недев