0

Ф лорални тапети в нюанси на червено и златно, фотьойли, столовете и масичка, камина. Будоар, библиотека – всъщност не много пълна – и билярдната зала, до която се влиза от стаята с легло с балдахин, увенчано със скъпоценни полилеи. След десет години реставрация, тайните покои на Мария Антоанета в двореца Версай отново ще отворят врати за обществеността по случай 400 години от рождението на кралицата. 

Посетителите ще могат да влязат в  тайния апартамент на най-обичаната и най-мразената кралица на Франция на всички времена и да имат „илюзията, че посещават място, от което кралицата току-що си тръгна“, каза Лоран Саломе, директор на двореца Версай, добавяйки, че реконструкцията е била усложнена от липсата на исторически документи, но личният апартамент на кралицата е „очарователно пространство за онези, които се интересуват от последния период на слава на френската монархия“.

Всъщност стаите, скрити зад врата в спалнята на кралицата, са били мястото, където Мария Антоанета е играла с децата си и е приемала най-близките си приятели, както и мястото, където кралицата е намерила убежище, когато тълпата е нападнала двореца преди революцията .

Историци и изследователи са прекарали последното десетилетие в справки с документи и сметки от миналото, за да се опитат да установят как може да са изглеждали покоите на кралицата. Резултатът е от коприни и позлата - свидетелство за пищния и екстравагантен вкус на Мария Антоанета, която се оттегляла от дворцовия живот с най-близките си придворни дами, за да прекара време с децата си и тесен кръг от приятели.

Мария Антоанета е на 14 години, когато пристига във Франция от родната си Австрия, за да се омъжи за бъдещия Луи XVI . Тя започва да декорира и обзавежда своите лични покои малко след като става кралица през 1774 г. и продължава до 1788 г. Твърди се, че исканията й за промени в покоите и нетърпението й реконструкцията да приключи са провокирали гнева на главния архитект на краля Анж-Жак Габриел. 

„Отне много години постоянство и голямо внимание към най-малките детайли от страна на кураторите на двореца Версай, за да ни върнат този перфектен образ“, каза Катрин Пегард, директор на Версай пред Guardian. 

Под малки детайли Катрин Пегард посочи ананасите, които украсяват облицовката на будоара - плодът е внесен в Европа от Христофор Колумб през 1493 г. и неговата рядкост го превръща в символ на богатство и власт. 

Много детайли, които се открояват върху тъканите и материалите, избрани от кралицата за завеси и тапицерии,  предлагат на посетителите нова визия за живота на Мария Антоанета, повдигайки завесата по-специално върху личното пространство на кралицата.

Дворецът Версай, който привлича близо 7 милиона туристи годишно, е построен през 1623 г., когато крал Луи XIII нарежда да се разшири малка ловна хижа върху имение от 1976 акра. Сградите са допълнително разширени от Луи XIV.

На разсъмване на 6 октомври 1789 г. , след като гневна тълпа нахлува във Версай, Луи XVI и Мария Антоанета напускат кралския дворец с децата си, за да не се върнат никога повече. Двойката прави опит да избяга от Франция през 1791 г., но е заловена, хвърлена в затвора и обвинена в заговор с чужди сили, за да обърка Революцията. Кралят е изпратен на гилотината през януари 1793 г., последван от Мария Антоанета девет месеца по-късно.