0

С ветът на телевизията се разви драматично, превръщайки се от прости, нискобюджетни продукции в мащабни епоси, които съперничат дори на най-пищните холивудски филми.

Тази промяна е продиктувана от изискванията на глобалната стрийминг аудитория, която очаква висококачествени визуални ефекти, сложни разкази и звезден актьорски състав.

Кой от тези филми си заслужава разходите?!

10. Спешно отделение (Emergency Room, съкратено ER)

$13 милиона на епизод

Създадена от Майкъл Крайтън, медицинска драма "Спешно отделение" отвежда зрителите в окръжната болница в Чикаго и показва как лекарите, които работят там, се борят с възходите и паденията в професионалния и личния си живот, като всеки епизод разказва различна напрегната история. В нея участват Джордж Клуни, Антъни Едуардс, Джулиана Маргулис и други големи имена от киното.

Сериалът от 1994 г., достъпен за гледане в Hulu, е образец за телевизионна медицинска драма и се отличава с високото качество на сценария си. Естествено звездният актьорски състав и заплатите им са една от причините ER да е толкова скъп, като в пика си бюджетът, отделен на епизод е 13 млн. долара. Високите производствени стойности и реалистичният реквизит също допринесли за това.

9. Пясъчният човек (The Sandman)

$15 милиона на епизод 

"Пясъчният човек" е една от най-приятните изненади от 2022 г. Увлекателният фентъзи сериал, който е базиран на едноименната комикс поредица на Нийл Геймън, се фокусира върху краля на сънищата (Том Стъридж), който избягва, след като е бил заловен и държан в плен в продължение на 105 години, и се опитва да възстанови всичко, което някога е притежавал, включително и своето царство.

От момента на премиерата си „Пясъчният човек“ на Netflix се превърна в един от най-обсъжданите сериали в световен мащаб, а бюджетът му бе една от основните причини, поради които имаше съмнения около това дали стрийминг услугата в крайна сметка ще го поднови. „Sandman“ е наистина скъп сериал. И за да отпусне Netflix пари, за да ни позволи да направим още един сезон, трябва да се представим невероятно добре“, коментира Нийл Геймън. За щастие на зрителите „Пясъчният човек“ получава втори сезон въпреки че привидно разчита на бюджет от 15 млн. долара на епизод.

8. Игра на тронове (Game of Thrones)

$15 милиона на епизод

Феноменът на HBO "Игра на тронове" се изправи пред предизвикателството да адаптира епичните фентъзи романи на Джордж Р. Р. Мартин за телевизията. С участието на Емилия Кларк и Кит Харингтън, наред с други талантливи звезди, сериалът описва борбата за власт между няколко благороднически рода. Историята е съпроводена с голям брой повтарящи се герои, които обхващат различни места във Вестерос.

От архипелага на Железните острови до зимния Север, „Игра на тронове“ е известен и с визуално зашеметяващите си снимачни площадки, позиционирани по цялото земно кълбо. Първоначалният бюджет за сезон 1 е около 5-6 милиона долара на епизод. До последния сезон той нараства до 15 милиона, тъй като актьорите и екипът на сериала на HBO са пътували между Обединеното кралство, Хърватия, Исландия, Испания, Малта и Мароко.

7. Зрение (See)

$15 милиона на епизод

С чудесни актьорски изпълнения и интересно послание за връзката на човечеството със Земята, действието на филма See се развива в мрачно бъдеще, в което човечеството е загубило способността си да вижда. Сериалът на Apple TV+, който на моменти е дори пренебрегван, проследява историята на две деца, които обаче са се родили със способността да виждат, но тази дарба е смятана за ерес.

Въпреки че бюджетът от 15 млн. долара на епизод на „Зрение“ може да се дължи на големите имена зад сериала като Джейсън Момоа и режисьора/продуцент Франсис Лоурънс, големият бюджет на сериала се дължи до голяма степен на мястото на заснемане - Ванкувър. За да подпомогне създаването на антиутопичния свят, екипът на продукцията пресушава истинско езеро във Ванкувър, построява село и след приключване на снимките го запълва.

6. Мандалорецът (The Mandalorian)

$15 милиона на епизод

Един от първите оригинални сериали на Disney+, „Мандалорианецът“ започва нова глава във франчайза „Междузвездни войни“ с първия си телевизионен сериал на живо. Действието се развива след събитията от „Завръщането на джедаите“, а това епично космическо приключение проследява ловец на глави (Педро Паскал в едно от най-запомнящите се изпълнения), който е спасил младо бебе от същия вид като Йода, което е на пътешествие, за да се събере отново със собствения си вид.

Бюджет на „Мандалорианецът“ отделя по 15 млн. долара на епизод. Дължи се до голяма степен на изобретателните техники на заснемане, използвани по време на продукцията. Докато зеленият екран традиционно се използва за налагане на актьорите върху цифрова среда, в „Мандалорианецът“ вместо това се използва StageCraft - начин за потапяне на актьора в цифровата среда чрез големи LED видеоекрани, които могат да бъдат визуализирани в реално време. Подобно на „Мандалорианецът“, други предавания от поредицата „Междузвездни войни“, като „Андор“, имат подобни бюджети.

5. Домът на дракона (House of the Dragon)

$20 милиона на епизод

Предисторията на „Игра на тронове“ счупи рекордите по гледаемост на HBO - близо 10 милиона души се включиха в първия епизод на „Домът на дракона“. Стъпвайки на успеха на своя предшественик, действието на сериала се развива два века преди събитията в „Игра на тронове“ и се съсредоточава върху дома Таргариен и гражданската война, довела до падането на фамилията и изчезването на драконите от Вестерос.

С много повече CGI дракони, както и с очаквания успех, който идва от това, че е предистория на „Игра на тронове“, бюджетът от 20 млн. долара на епизод дава на „Къщата на драконите“ шанса да разшири историята на Вестерос три години след противоречивия финал на „Игра на тронове“.

4. Уандавижън (WandaVision)

$25 милиона на епизод

Филмовата вселена на Marvel създаде един от най-популярните филмови франчайзи на 21-ви век. С бюджет от 400 милиона долара за „Отмъстителите“: Ендгейм, навлизането на Marvel в телевизията след епичния завършек на сагата дойде със също толкова тлъсти бюджети, за да продължи да разширява MCU.

Преди стартирането на Disney+ през 2019 г. се съобщи, че всяко от телевизионните заглавия на MCU е струвало 25 млн. долара, включително „Уандавижън“, „Соколът и зимният войник“, „Локи“ и „Ястребово око“.

Продължавайки постоянния поток от съдържание през годината, последно с излизането на "Тайната нашествие", е ясно, че Marvel доминира както на големия, така и на малкия екран и по този начин успява да си позволи и едни от най-скъпите сериали.

3. Ши-Хълк: Адвокат (She-Hulk: Attorney at Law)

$25 милиона на епизод

Една от най-големите стрийминг платформи в света - Disney+, пусна нов сериал за женския Хълк в края на лятото на 2022 г.

В She-Hulk: Attorney at Law Марк Ръфало отново се превъплъщава в Хълк, за да помогне на новия герой на Татяна Маслани, да се превърне в най-новия член на „Отмъстителите“.

Поредицата дойде с впечатляващия бюджет от 25 милиона долара на епизод.

Любопитното е, че Тим Рот се завърна в ролята на „Отвращението“, въпреки че през 2008 г. бе част от един друг опит за екранизация на популярния комиксов персонаж, когато Едуард Нортън бе Брус Банър. Явно колаборацията между различните франчайзи ще се превърне в норма, откакто се появи „Спайдър-мен: Няма път към дома“.

2. Странни неща (Stranger Things) 

$30 милиона на епизод

Като един от най-успешните дългогодишни сериали на Netflix, през четирите си сезона Stranger Things се превърна от приказка за изчезнало момче в малък град и препратки към 80-те години в много по-мрачно и изпълнено с екшън научнофантастично шоу на ужасите, включващо тайни правителствени съоръжения, руски конспирации и военно участие. Заедно с амбициозните сюжетни линии, четвъртият сезон дойде и с амбициозен бюджет от 30 милиона долара на епизод. Тъй като голяма част от четвърти сезон се развива извън малкия град Хокинс, по-големият бюджет позволява повече действие, повече тръпка и 90-минутни епизоди, които наистина се усещат като филми. Без съмнение „Странни неща“ е един от най-скъпите телевизионни сериали, както и един от най-очакваните.

1. Властелинът на пръстените: Пръстените на властта (The Lord of the Rings: The Rings of Power)

$58 милиона на епизод

С 58 милиона долара на епизод - общ бюджет от 465 милиона долара - Властелинът на пръстенитe:Пръстените на властта на Amazon Prime се превърна в едно от най-скъпите телевизионни предавания, правени някога, и надминава общия бюджет на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“ от 281 млн. долара.

Изследвайки света на Средната земя хиляди години преди събитията в „Хобит“, актьорският състав на „Пръстените на властта“ превежда зрителите през елфическата крепост Ерегион до подземното кралство на джуджетата Хазад-дум. С пищни декори, костюми и грандиозна приказка е разбираемо, че любимият фентъзи франчайз ще се пренесе на малкия екран със също толкова пищен бюджет.