0

С пестяването в модерното време е нещо, което се счита за невъзможно. Много хора печелят достатъчно, но идва краят на месеца и парите ги няма. Преоценявайки навиците си, ще започнем да харчим по-малко и да се чувстваме по-добре. Ето какво да променим в навиците си:

 

1. Оправдавате покупки на евтини неща

Мислим, че спестяваме повече, когато купуваме евтиното, но истината е, че качествените стоки издържат повече време и така се оказват по-изгодни. Разглеждането на по-скъпата стока като инвестиция е правилният подход, но рядко се прилага на практика, защото в момента на купуване е по-скъпа.

 

2. Купувате на промоция

Всички купуват стоките, чиито цени са задраскани и върху тях е написаната намалената. Това е правилно финансово решение само ако сте влезнали в магазина с идеята да купите този продукт. Ако не е така, то стоката на промоция е ненужен харч, купен само защото е намален.

 

3. Разполагате лесно с парите си

Това е най-видно при интернет банкирането. Един клик и парите изчезват за сметка на нов абонамент. Специалистите препоръчват плащането в брой заради докосването до парите и съответно раздялата с тях.

 

4. Правите голяма покупка без да сте изчакали един месец

Ако сте импулсивен купувач, това е решението. Мозъкът е много добър в това да ни убеди, че имаме нужда от нещо ново в точно този момент. Но чакайки 30 дни или ще размислим, или още по-добре, ще намерим по-евтин вариант.

 

5. Нямате реалистични цели

Поставянето на крайни точки или набелязването на сума, която да присъства в сметката след 2 месеца, е лесно. Мотивирани сме само в началото и след това, виждайки трудността на начина за спестяване, се обезверяваме и спираме. Специалисти предлагат следния пример – вместо да ходите 3 пъти на ресторант в седмицата, намалете ги до едно ходене, но в никакъв случай не ги елиминирайте напълно.

 

6. Пазарувате без списък

Това се отнася най-много за купуването на хранителни продукти. Пазаруването на празен стомах увеличава покупките с 20%. Преди да излезете, направете списък и не купувайте нищо извън него.

 

7. Губите времето си,за да търсите най-изгодното

Важното е времето. Търсейки най-евтиното, то или се изкупува или е вече остаряло. Времето е пари – прекаленото мислене за спестяването им прави точно обратното – пилее и двете.

 

8. Почистете у Вас

Странно, но това е един от най-добрите начини за пестене. Може да намерите нещо, което да продадете, но и защото изчиства съзнанието. Вече осъзнали, че нямате нужда от всичките тези вещи, ще намалите покупките за в бъдеще, без да се лишавате от нищо.

 

Следвайки тези съвети, ще спестите пари и ще преоцените какво е важно за Вас.