0

Казват, че Кристо не обича рязането на ленти и утре сутринта официално откриване на гигантската му инсталация „Плаващите кейове“ не би трябвало да има. Просто към 8 часа металните бариери в края на водещата от центъра на селцето Сулцано към брега на езерото Изео тясна уличка ще бъдат вдигнати. После по опнатата върху водната шир и дълга 4,5 км жълто – оранжева пътека ще зашляпат свободно хиляди посетители от близо и далеч. Поне така би трябвало да се случи според предварителните планове на известния със скромността си прочут творец от българско потекло.

Но тези планове за „неофициалност“ на арт-събитие №1 на годината като нищо могат да бъдат пренебрегнати, след като един от първите гости на Кристо утре най-вероятно ще бъде премиерът на Италия Матео Ренци. Предполага се, че той ще бъде придружен от съпругата си Аньезе и трите им деца, но както става обикновено – с министър-председателя ще бъдат поне няколко членове на кабинета. Нещо повече - от днес и стотиците журналисти край Изео, и местните жители, и безброй кино-маняци от Апенините и цяла Европа са се наточили да зърнат на „Плаващите кейове“ още днес, на 18 юни, идоли от ранга на Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Джордж Клуни и куп още звезди-фенове на изкуството на Кристо. Така че нищо чудно неофициалният „вернисаж“ на гигантската инсталация на художника от Габрово да се превърне в незапомнено по бреговете на красивото езеро обществено-светско събитие. Което дори без някой да го иска, ще си протече съвсем според схемите на протокола, церемониала и другите прийоми за придаване на важност и за медийно осветяване на инициативи с участието на лица от категорията на суетата „ВИП“.

За радост Италия прегърна „Плаващите кейове“ като своя нова гордост и прави всичко възможно да разнесе славата им навсякъде по света. Като авторитетни вестници от калибъра на „Кориере дела сера“ и „Република“ днес и вчера се надпреварват да сравняват арт-постановката на Кристо с изключително успешното миналогодишно световно изложение в Милано - „Експо 2015“. За 6 месеца то бе посетено от близо 20 милиона души, сега за 2 седмици на „Плаващите кейове“ се очакват към милион почитатели на изкуството на Кристо или долу-горе посещаемостта на двете събития ще бъде една и съща. От друга страна за разлика от милиардите за изложението, на Италия като инвестиция творбата на нюйоркския авангардист не струва нищо – макар и габровец, той е платил за реализацията й 15 млн. евро от собствения си джоб, които би трябвало да си върне от продажбата на графики и скици на проекта. Освен това като световна популярност инсталацията между селцето Сулцано, острова Монте Изола и островчето Сан Паоло може и да бие Световното изложение, посветено на изхранването на човечеството в бъдеще. Защото далеч преди тя да бъде готова за посещение, медийното й отразяване по планетата вече бе по-голямо от това на „Експо2015“ от времето преди то да разтвори врати. Като за раздухването на „кейовете“ в редица водещи световни печатни издания и телевизии никой не е дал и цент, освен съответните редакции, разбира се. Докато според мълвата организаторите на Световното изложение се били ръсили здраво за реклама. 

Както и да е, но като стана дума за отразяването на „Плаващите кейове“ из водещи планетарни медии, интересно е да се посочи червената нишка в статиите, репортажите, предаванията, документалните филми и т.н. за инсталацията в езерото Изео. Дали поради липсата на фантазия или защото наистина няма друга по-впечатляваща метафора, но пишещото братство навсякъде се „заигра“ с артистичния псевдоним на Христо Явашев – Кристо, който на много езици звучи като името на Спасителя Исус Христос. Съответно творбата на именития художник бе сравнена не само с Неговото ходене по водите заедно с дванайсетте Му апостоли, но дори с риск за богохулство тук-там тя бе определена като продължение или като „актуализация“ на Неговото чудо. Ами красноречиво потвърждения за това са мнозинството от заглавията на материалите за арт-инсталацията във влиятелни вестници: известни световни медии: „Разхождайки се по водата с Кристо“/“Гардиън“/; „Икуството, което те кара да вървиш по водите“ /“Ню Йорк Таймс“; „“Кристо ни кани да повървим по водата в Италия“ /“Льо Соар“/; „Художникът – опаковчик праща туристите по водата“ /“Дер Шпигел“; „Този Божествен артист на италианското езеро“/ „Шанхай Дейли“/ и т.н.

А иначе за хората от бреговете на езерото Изео Кристо вече си е направо бог, защото той им носи и благоденствие, и известност. Но най-вече защото им вдъхва вяра в бъдещето, припомняйки им нещо, което те май са забравили - че битуват в наистина райско кътче. Приемат го и като един от тях заради скромността му, и като неземно велик заради съзидателния му талант. Затова се обръщат към него с простичкото, но изпълнено с безкрайна почит и преклонение „Маестро!“ Така, както италианците са се обръщали към Леонардо Да Винчи, Микеланджело Буонароти, Рафаело Санцио и другите гении на земята им.

ПОЛИЦАИ И ДОКТОРИ ЗА 1 МЛН. ГОСТИ

Ръководството на най-развитата италианска област Ломбардия, където се намира езерото Изео, е осигурило сигурността на посетителите на „Плаващите кейове“ с 250 хил. евро собствени средства. С тези пари ще бъде платен извънредния труд на 240-те полицаи, командировани от Милано в Сулцано и другите близки до инсталацията селища. Властите разкриха допълнително и две временни полицейски управления, където пострадалите при някакъв инцидент ще могат да се жалват. Включително и от кражби, защото очакваното масово преселение край езерото Изео на хора от цял свят за съжаление със сигурност ще привлече джебчии, измамници и друга измет. Здравните услуги пък са осигурени с близо половин милион евро, пак областни пари – с тях ще бъдат заплатени допълнителните лекарски екипи, които ще обгрижват при нужда посетителите на отворената денонощно за разходка инсталация.

АВТОБУСИ – СОВАЛКИ И ВЛАКЧЕТА ЗА ПРЕВОЗ ОТ ПАРКИНГИТЕ

Четирите са летищата, от които най-бързо може да се стигне до езерото Изео – „Малпенса“ и „Линате“ в Милано, „Орио ал Серио“ в Бергамо и „Монтикиари“ в Бреша. От там ще може да се вземе автобус до Сулцано, а от Бреша и влак, като от там за езерото би трябвало да тръгват 72 елегантни композиции. При пътуване с кола най-добре е за неговия финал да бъде използвана автомагистралата А4, като от нея се излезе при селището Ровато. От там след десетина километра през лозята на италианския „шампански“ район Франчакорта се стига до езерото Изео. До 3 юли обаче е невъзможно да се стигне с кола до началото на „Плаващите кейове“ в Сулцано и тя трябва на някои от добре указаните паркингите в селищата преди него. Цената за дневен престой там на автомобила е между 5 и 15 евро, но в замяна безплатни са движещите се постоянно към Сулцано и обратно автобуси-совалка.

НОЩУВКИТЕ СА СКЪПИ, А И МЕСТА НЯМА

Никой не би трябвало да си прави илюзията, че ако не е запазил стая в хотел от рано, ще може от днес до 3 юли да преспи недалеч от „кайовете“. Всичко е заето, дори и разкритите на бърза ръка 40 семейни хотелчета. Единствено място в местните хотели може да се намери при отказ от резервация, но да разчиташ на това си е истински хазарт. Ето защо организаторите препоръчват да се нощува в близките градове Бреша, Бергамо и дори в Милано. От столицата на Ломбардия до Сулцано са 90 км и ако няма задръствания, те се преминават с кола за по-малко от час. Доколкото до местната кухня, то нейните специалитети са свързани преди всичко с рибата в Изео и гъбите в близките алпийски гори. Могат да се опитат не само в многобройните механи по брега, но и в пръкналите се за арт-събитието импровизирани кръчми. Ако нямате много пари за скица или рисунка на Кристо, купете си за спомен от Монте Изола плетена пазарска мрежа – едноименното малко село на острова преди идването тук на нашенеца бе прочуто с рибарските си мрежи и тези за футболни врати.