0

Руският премиер Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп бяха сред „почетните гости” на открилия се днес традиционен събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир над град Лясковец. Ликовете на двамата държавни глави грееха от магнитчета, чинии, чаши, тениски и всякакви др. артикули, които предприемчиви търговци бяха докарали тук, та покрай събора да направят и те малко алъш вериш. Наред с тях в търговската част на събора сергии бяха подредили и занаятчии и търговци на сувенири, които по броя си съперничеха на производителите на домашни млечни продукти, изкарали също стоката си за дегустация и продажба. Сред производителите имаше и гости от Румъния, които показаха сирене с кимион, маслини и др. подправки. А до тях баш чевермеджията бай Манол от смолянското село Сорища изкусно въртеше десетина набодени на шишове мазни със зачервена хрупкава кожичка агнета. Бай Манол обяснява, че се занимава с чевермета професионално вече повече от половин век. „Най-добрите агнета за тази цел не трябва да са нито много дребни, нито много едри, абе около 25 кг. Въртят се 6-7 часа ако е на закрито, иначе навън отива повече. Изпичането става само с широколистни дървета, които трябва да са сухи. Овкусяването преди въртенето е само със сол, а тайната на доброто чеверме е голямото търпение. Най-вкусно изпеченото чеверме е студено с пчелен мед, напарво да си изядеш пръстите”, разказва бай Манол.

Още в първите метри на събора е „царството” на Ути Бъчваров, който отново е донесъл най-голямата тенджера и най-големия тиган в света. В тях той и помощниците му готвят курбан чорба и кебап, с които след това ще почерпят стотиците гости. Докато чака гозбите да станат, Ути запрята ръкави и се впуска в състезание по обезкостяване с майстора Ремзи. В „царството” на Ути домакини от десетина села от цялата страна готвят характерни за техните региони манджи и специалитети. Калояна Иванова от бургаското селоМаринка показва стария начин за биене на масло в дървена буталка. Тя споделя, че за да се получи 600 грама чисто масло трябва 10 литра прясно мляко да се бият в продължение на няколко часа. По-късно леля Калояна ще покаже и още два непознати начина за производство на масло – с помощта на сирищник и на пресни живи раци, които тя си носи от родното си село в една кутия пълна с вода. До нея пък семейство от Смолян показва как се произвежда домашен кашкавал и сирене в толум.

 

 

Малко по-навътре на една от поляните край манастира е спрян атрактивен автобус, на които са изрисувани образите на най-големите български революционери и будители. Собственик на автобуса е Ивайло Шопски от София, който разказва, че това всъщност е пътуващо родолюбиво читалище. За малко повече от една година той е обиколил над 70 града на България. В автобуса мъжът реди изложби на историческа тематика, като днес последната е посветена на Руско-турската освободителна война. Върху манекени са представени одеждите и униформите на български хайдутин, опълченец, руски и турски войници. Ивайло се възмущава, че днешните български дец и младежи не познават родната история. „Обикаляме училищата с уроци по родолюбие. От всички деца, които сме питали, само едно знаеше кой е Хаджи Димитър. И то, оказа се, защото живеело на улица със същото име, та явно някой, може би родителите са му казали”, споделя Шопски.

Съборът тази година беше открит с божественото изпълнение на каба гайди и родопски народни песни. Очакваният нов министър на земеделието Румен Порожанов не дойде, но държавнта власт беше представена от шефа на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков. В тридневната програма на събора са предвидени много състезания, конкурси, игри, забавления, музика и песни. В петък след обяд ще има състезания по ръчно и механично стригане на овце. А през почивните дни поситетиети ще могат да се насладят на излобги на овце, коне и домашни овчарски кучета. В късните вечерни часове пък ще има нестинарски игри.