0

През 90-те става популярен с театралните афиши

2022 г. е дългоочаквана за художника и режисьор Теодор Ушев, защото на голям екран се очаква да излезе първият му пълнометражен филм „φ1.618“, заснет изцяло в България. Лентата е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски. Главните роли са поверени на Деян Донков и звездата от филма „Ирина“ Мартина Апостолова. „Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата фантастична антиутопия, снимана у нас. На добър час!“, пишат авторите на проекта, чиито основни сцени бяха заснети край Бургас и Костенец.

На снимачната площадка с Деян Донков и Мартина Апостолова.

 На снимачната площадка с Деян Донков и Мартина Апостолова.

Утопия

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба „Пумпал“. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността. Деян Донков ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, младата актриса Мартина Апостолова ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. „Ами антиутопия е, това е една преувеличена реалност, преувеличените тенденции в едно бъдеще време, които теоретично не биха трябвали да се случат, но е възможно да се случат. Това е гротеска, това е сатира също така”, заяви режисьорът Теодор Ушев през 2020 г. пред NOVA.

Поклон 

Нарисува очите на медиците.

 Нарисува очите на медиците.

Поклон към героите в бяло, които се грижиха за възстановяването му след заразяване с COVID-19, направи аниматорът Теодор Ушев седмица след като бе приет за лечение в коронавирусното отделение на Военномедицинска академия. Режисьорът на „Сляпата Вайша“, донесъл му номинация за „Оскар“, посвети на лекарите картина. Тя носи името „Очи на медицински работници в Covid стая“, а на нея са изобразени 12 лица, скрити зад предпазни маски. „Най-тъжното нещо на тази болест е, че дори не можеш да видиш лицата на хората, които са те излекували. Виждаш само очите им. По тях съдиш дали ти се усмихват, дали са уморени. Всичко минава през тях. Отначало дори не можеш да се ориентираш кой кой е. После свикваш. Ти си цял човек пред тях. А те - те са едни тревожни, но светещи, изпълнени с доброта и грижи очи...  Поклон пред тези хора, медицинските работници. Дано ги разпозная някой ден на улицата, когато ги срещна. Затова си позволих да ги нарисувам, за да ги помня“, написа Ушев в социалните мрежи, а жестът му бе посрещнат с вълна от комплименти от последователите му. Аниматорът, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада, се зарази с коронавируса по време на празниците. В последните дни на декември той се пошегува, че вместо Дядо Коледа е посрещнал Дядо Ковид. Ушев обясни, че до заразяването се е стигнало, въпреки че е ваксиниран. Въпреки това той запази позицията си по казуса и призова своите приятели и почитатели онлайн да не пренебрегват важността от имунизацията срещу коронавируса. В последния ден от 2021-ва режисьорът бе приет за лечение във ВМА, но само няколко дни по-късно успокои, че вече се чувства по-добре.

Класика

Теодор Ушев направи собствен прочит на руската класика „Война и мир“. Режисьорът работи около година върху новото издание в 4 тома на романа. За книгите Ушев създава както кориците, така и близо 50 илюстрации. Покана за това той получава от издателство „Кръг“. Самите томове на „Война и мир“ с творбите и на аниматора вече са на книжния пазар. Преводът на текста в тях е на Константин Константинов, а цялостният дизайн - на Григор Григоров. Теодор Ушев е нарисувал и корицата на последната книга на световния драматург Сам Шепърд. Романът на отишлия си през 2017 г. носител на „Пулицър“ се нарича „Онзи в мен“. Повече от месец творецът работи по илюстрацията по покана на издателство „Лист“. „Текстът на Шепърд е изключително личен, провокативен и мощен. Може би най-доброто нещо, което е писал някога (а той е писал изключителни неща). Навремето бях правил един плакат по негова пиеса – „Побъркани от любов”. Оттогава съм пристрастен към неговия директен начин на писане. Той не пише - той отстрелва думите като стари канчета от консерви със супа „Кембъл”, наредени на парапета на верандата на дървена къща в Тексас”, споделя Ушев. 

Теодор Ушев с писателя Владислав Тодоров на премиерата на романа Пумпал през 2017 г.

 Теодор Ушев с писателя Владислав Тодоров на премиерата на романа Пумпал през 2017 г.

Оскар

Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1993 г. в специалност „Плакат“ в Художествената академия. В България е известен главно с театралните си афиши от 1990-те години. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала ф
Френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран.“ През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института. 
През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм. 

Спилбърг го прегърна през 2017 г.

Със Стивън Спилбърг.

 Със Стивън Спилбърг.

Топла прегръдка от Стивън Спилбърг получи Теодор Ушев по време на традиционния обяд на номинираните за „Оскар”, който се проведе в хотел „Бевърли Хилтън” в Калифорния през 2017 г. Легендарният режисьор и аниматорът отделиха около 20 минути за разговор, докато елитът на Холивуд се суетеше зад гърба им. „Давам му някои съвети. Чудесен разговор с мистър Спилбърг”, написа Ушев под кадър, в който шепне съзаклятнически в ухото на легендарния кинаджия. По време на събитието талантливият българин успя да разговаря със Стивън Спилбърг и да се снима с Мат Деймън и Кейси Афлек. Роденият в Кюстендил артист е първият българин с номинация за престижната награда, а историческият пробив се случва в категория „Късометражен анимационен филм” и „Сляпата Вайша”, вдъхновена от разказа на Георги Господинов.
„Точно преди 5 години няколко неофициални снимки, заснети от моя продуцент и приятел Марк Бертранд. Беше един друг свят. Такива събития не съществуват вече..“, написа с носталгия аниматорът преди няколко дни.

Прави анимация с дъщеря си

Миналата година Теодор Ушев разкри, че работи със своята дъщеря по създаването на 15-минутна адаптация на „Живот с идиот“ на Виктор Ерофеев.
„Обвинен от властите, че не работи достатъчно, Владимир е наказан да живее с идиот, когото той избира от лудница. Неговото име е Вова и той може да произнася само една сричка – оу“, гласи синопсисът на анимацията. Това ще е втора адаптация на произведението, като още през 1992 г. с историята се заема прочутият композитор Алфред Шнитке, а премиерата на създадената от него опера е в Амстердам. Анимационният филм се очаква да е с продължителност от 15 минути. Александра – 21-годишната дъщеря на Ушев, пък е съавтор на сценария „Живот с идиот“, който ще бъде канадско-френска копродукция. Именно с репликите на езика на Виктор Юго наследницата на аниматора му помагала още като дете. Така през 2014 г., когато на режисьора му хрумва да направи филм по „Сляпата Вайша“, заради който впоследствие беше номиниран и за „Оскар“, точно Александра му помага с написването на краткото описание на идеята. „Френският ми не е много добър, затова седнахме заедно и й разказах историята. Тя беше развълнувана и си казах, че щом Алекс го харесва, вероятно ще се получи добър филм“, разказва преди години Ушев.

„Живот с идиот“ не е и единственият проект, по който аниматорът работи в момента. Другото заглавие на българския режисьор с постоянна адресна регистрация е „Вълкът“. Според първоначалната информация на изданието Zippy Frames това е метафоричен разказ за мъж, който се изправя пред звяр на лов срещу природата и самия себе си.

Витоша тази утрин. По-красива от всякога, написа под картината авторът.

 Витоша тази утрин. По-красива от всякога, написа под картината авторът.