0

Д иви зверове на 2,5 милиона години, обитавали територията на България, показват в първия палеопарк у нас. Той се намира в курортния град Вършец. Любителите на древната фауна могат да видят елена еукладоцерос, саблезъбата котка мегантереон, древната евразийска пума, гигантския плейстоценски гепард, лешояда на Бохенски и сокола на Бакалов, съобщиха от Националния природонаучен музей.

Открития

Първият палеопарк у нас е създаден благодарение на откритията на учените от Националния природонаучен музей при БАН. Скулптурите в естествен ръст представят животните, обитавали тези места по времето на т.нар. вилафранкски биохроноложки стадий от развитието на европейската гръбначна фауна. Според специалистите паркът е уникално съчетание на наука и изкуство с високо културно значение. „В представената модерна музейна експозиция с информационен център са показани великолепните палеоекологични реконструкции на природната обстановка и на външността на едрите бозайници, изработени от художника-анималист Велизар Симеоновски от Природонаучния музей в Чикаго (Field Museum of Natural History) и на птици – от ас. Асен Игнатов, орнитолог, НПМ-БАН и художниците Георги Пчеларов, Виктор Василев и Златозар З. Боев”, отбелязват от музея. Разкопки „Останките на древните животни“ са намерени и описани благодарение на разкопките, проведени от Националния природонаучен музей – БАН, в ранноплейстоценското палеонтологично находище до с. Долно Озирово, открито от местния художник Мариан Марков през 1989 г. Определени са вкаменелости от над 160 изкопаеми вида, сред които и нови за науката видове. Това нарежда находището на първо място по видово богатство между ранноплейстоценските находища на Европа (около 2,5 млн. г.). Уникалният парк е разположен на площ от 10 декара. Той е създаден в изпълнение на европейски трансграничен проект между България и Румъния: ROBG-471 "Нови дестинации в трансграничния туризъм" по програма Interreg Румъния-България. Уникалната научна атракция е създадена в периода от август 2018 до декември 2021.

Откриване

Миналата седмица в Боровия парк на град Вършец тържествено бе открит първият музеен комплекс палеопарк у нас и се проведе палеонтологична конференция, посветена на постиженията на учени от Българската академия на науките и Природонаучния музей на Крайова в изучаването на фосилната фауна и флора в находищата край Вършец и Крайова.